Svetske zvezde koje danas proslavljaju Božić

Showbiznis

Pravoslavlje je drugi po brojnosti ogranak hrišćanstva, odmah nakon katolicizma. Pravoslavlje je tradicionalno rasprostranjeno na Balkanu – među Srbima, Grcima, Crnogorcima, Bugarima, Makedoncima, Rumunima i delom Albancima. U istočnoj Evropi najrasprostranjenije je među Rusima, Ukrajincima i Belorusima. Takođe, pravoslavlje proslavljaju i Gruzija, Moldavija i Kipar. Pravoslavna vera zastupljena je u Jermeniji, Etiopiji i Eritreji.

Božić, zajedno sa Uskrsom, predstvalja jedan od najvećih hrišćanskih praznika i praznuje se kao uspomena na dan rođena Gospoda Isusa Hrista, Sina Božijeg. Po julijanskom kalendaru, slavi se 7. januara.

Iako je katoličanstvo zastupljenije od pravoslavlja, i samim tim na američkom kontinentu više je katolika, jedan veći broj svetskih zvezda proslavlja pravoslavni Božić.

Dženifer Eniston – glumica koja je osvojila nagrade Emi i Zlatni Globus, najpoznatija kod nas po ulozi Rejčel Grin iz serije „Prijatelji, danas proslavlja Božić. Njen otac, Džon Eniston, grčkog je porekla. Dženifer je od svoje pete do osme godine živela sa porodicom u Grčkoj. 

Tom Henks – o njegov popularnosti svedoči to da je četvrti glumac sa najvećom zaradom u Severnoj Americi. Dobitnik je nagrada Oskar, Emi i Zlatni Globus. Pravoslavac je postao kada se oženio koleginicom Ritom Vilson, njen otac je Bugarin, a majka Grkinja poreklom iz Albanije.

Kim Kardašijan – američka medijska ličnost, koja se proslavila rijalitijem „U korak sa Kardašijanima“. Za nju svetski mediji kažu da je ilustracija pojma „poznata po tome što je poznata.“ U braku je sa poznatim američkim reperom Kanje Vestom sa kojim ima četvoro dece. Kim je jermenskog porekla. Ona je četvrta generacija iseljenika iz Jermenije, i po njima je pravoslavka.

Kristijan Bejl – britanski glumac. Svoju veru promenio je iz ljubavi prema svojoj supruzi Sibi Blažić. Ona je manekenka srpskog porekla, a Bejl je pravoslavlje primio nakon venčanja sa Sibi tj. Sandrom.

Džonatan Džekson – holivudski glumac. Posle proučavanja različitih religija, odlučio se da postane pravoslavac. Snimao je video o manastirima na Kosovu i Metohiji, za koji je radio tekst i muziku.

Naomi Kembel – britanski supermodel. Spada među tri najpoznatije i najprepoznatljivije manekenke sveta. Majka Valeri Moris bila je poreklom Jamajčanka. Pravoslavnu veroispovest preuzela je dok je bila u vezi sa ruskim tajkunom Vladislavom Doronjinom.

Stana Katić – u svojim intervjuima ističe da su joj roditelji Srbi iz Hrvatske, a sebe nazivaju Dalmatincima.

Mila Jovović – je holivudska glumica rođena u Kijevu, od majke Galine i oca Bogdana Jovovića.

Kada je neko Čovek, veroispovest nije bitna. Da li se krstimo ili se klanjamo. Da li praznike slavimo po julijanskom ili gregorijanskom kalendaru. Sve dok ima ljubavi i čovečnosti ne treba ljude po veri deliti. Živimo u miru i slozi, svoju veru ljubimo i praznujemo, a tuđe poštujemo. Kada nastupi loše ne gledamo ko je koje vere ili boje kože, gledamo ko će nam pomoći i kako ćemo pomoći. Neka nam i u miru i blagostanju bude nevažno ko je ko, sve dok je Čovek.

Mir Božji i Hristos se rodi!

 

Autor: Nevena Vićentijević

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *