Rođen je na Božić, a vrhunac njegove karijere prekinula je porodična tragedija

Showbiznis

 

O ovom umetniku se ne zna mnogo, njegova karijera nije trajala dugo ali je sve što je ikada uradio ostalo u amanet svim narednim generacijama.

 

Miladin Šobić je rođen na Božić 1956. godine u Nikšiću, u Crnoj Gori. Nakon završetka srednje škole u svom rodnom mestu, odlazi na studije u Dubrovnik. U studentskim danima, napisao je svoje najlepše pesme. Sa samo devetnaest godina objavljuje svoju prvu pesmu, “To sam ja” koja je važila za studentsku himnu među mladima u Dubrovniku. Već naredne godine osvaja drugo mesto na muzičkom festivalu “Omladina 76” sa pesmom “Daj nam neba”.

Miladin Šobić se seli u Sarajevo i osamdesetih godina izdaje svoj prvi album pod imenom “Ožiljak”. Pesme koje su se na tom albumu našle, a koje su do danas asocijacija na crnogorskog umetnika, jesu “Džemper za vinograd”, “Ne pokušavaj mijenjat me”, “Kad bi došla Marija”, “A vrijeme ide dalje”.

Godine 1982. u periodu od samo petnaest dana, Miladin Šobić snima svoj drugi album “Umjesto gluposti” na kome su se izdvojile “Đon”, “Opet krivi tip”, “Od druga do druga” i druge.

Održao je niz koncerata i svirki na kojima se uvek okupljao veliki broj ljudi.

Njegov uzlazni put na muzičkoj sceni zaustaviće porodična tragedija, nakon koje se muzičar povukao. 

Kako mediji navode, januara 2013. godine doživeo je moždani udar i bio u životnoj opasnosti.

Ipak, posle niza teških životnih situacija, 2018. godine dobija priznanje i status istaknutog kulturnog stvaraoca od strane Vlade Crne Gore, kada se posle mnogo godina pojavio u javnosti.

 

Ako pak niste sami ili od nekog starijeg čuli za legendarnog Miladina Šobića, vreme je da pustite neku od njegovih pesama i shvatite zašto ga ne zaboravljamo.

Autor: Ana Damnjanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *