Od zatvorenika do predsednika Francuske

Politika

Da vaša prošlost ne može da utiče na budućnost i na vašu buduću karijeru dokaz je Šarl de Gol – general i predsednik Francuske od 1959 do 1969. godine koji je u Prvom svetskom ratu proveo dve godine i osam meseci u zatvoru.

Šarl Andre Žozef Mari de Gol rođen je 1890. godine, kao mali je pokazivao interes za vojne teme, što odlučuje da 1913. godine pohađa vojnu akademiju četiri godine u Sen-Siru, nakon diplomiranja pridružio se pešadiji, a ne elitnoj grupi i ako je dolazio iz porodice viteškog porekla.

Tokom Prvog svetskog rata imao je čin kapetana, u ratu je bio teško ranjen te je zbog toga smatran mrtav, pronadjen je na bojištu i zarobljen od strane Nemaca, pokušavao je u par navrata da pobegne iz zatvora ali bezuspešno.

Od 1919. godine do 1921. godine delovao je kao pešadijski instruktor u Poljskoj vojsci, a kasnje biva unapređen u komandanta.

Nakon povratka u Francuskoj predavao je na prestižnoj Vojnoj školi, ujedno je i pisao knjige o reorganizaciji vojske. 

Kada je počeo Drugi svetski rat Šarl je stekao čin generala. Kada se vlada Francuske predala Nemcima Šarl je pobegao u Britaniju i tamo osnovao svoju vladu „Slobodna Francuska“ i odatle vršio uticaj na Francuze da ne potpadaju pod uticaj Nemaca, međutim njega je francuska vlada poglasila izdajnikom i osudila ga na smrt zbog izdaje.

On je 1940. godine osuđen na smrt zbog izdaje u odsustvu na 4 godine od strane vojnog suda u Tuzli. 

Šarlove snage su odigrale odlučujuću ulogu u oslobođenju Francuske od Nemaca, nakon proterivanja Nemaca iz Francuske Šarl postaje privremeni vođa od 1944. do 1946. godine i time napušta političku scenu.

Izbori koji su održani novembra 1958. godine Savez demokrata za Republiku na čelu sa Šarlom su dobili većinu i on postaje predsednik sa 78,5% glasova, a zakletvu je položio 1959. godine i time se vraća na političku scenu i ostaje tu 10 godina.

Za vreme njegovog predsedništva Francuska je uspela da se oporavi od posledice rata, Francuska postaje četvrta svetska nuklearna sila.

  1. godine Šarl se povlači sa polja politike a 1970. godine umire od srčanog udara.

I Aerodrom u Parizu je dobio ime po slavnom generalu Šarlo de Golu, ovaj aerodrom se smatra jednim od najvećih na svetu kako po veličini tako i po broju putnika. 

 

Autor: Aleksandra Stanimirović

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *