Ko je ubio Kenedija?

Politika

Jedno od najkontroverznijih atentata učinjeno je prema 35. predsedniku Sjedinjenih Američkih Država, Džonu F Kenediju u Teksasu tačnije u Dalasu. On je bio najmlađi predsednik i prvi katolik na mestu predsednika.

Džon F. Kenedi rođen je 29. maja 1917. godine u Bruklinu, na Harvardu je diplomirao 1940. godine, a već naredne godine priključio se mornarici i u Drugom svetskom ratu komandovao je torpednim čamcem.

Posle kratkog vremena na funkciji predsednika, od 20. januara 1961 do 22. novembra 1963. godine, uspeo je da se izbori sa Sovjetskim Savezom tokom krize oko Kube i da dokaže da je vođa i neumoljiv. Kenedijev stav je bio „čak i kada su razlike velike, uvek postoji put pomirenja“.

U Dalasu 1963.godine 22. novembra u 12 i 30h dogodio se atentat na Džona Kenedija, smatra se da je atentat izvršio Li Harvi Osvald, bivši marinac i marksista, koji je prema zvaničnoj istrazi ispalio tri hica, dva su pogodila Kenedija, jedan u vrat, a drugi u glavu.

Trenutak kada je Osvald ispalio hice zabeležen je od strane krojača Abrahama Zaprudera sa 486 sličica u 26 sekundi filma, pored Abrahama postoji još jedan snimak koji je napravljen minut ranije od strane kancelarijskog službenika Andre Lečia koji je u tom momentu želeo da isproba svoju novu kameru, Leč je preminuo 1987. godine, a njegov sin je pronašao snimak nakon očeve smrti sređivajući očevu dokumentaciju. 2013. godine.

Jedno od najčešćih pitanja koje se postavlja je šta je Kenedi baš tog dana radio u Dalasu?

Smatra se da je otišao radi prikupljanja finansijskih sredstava za kampanju od lokalnih pristalica i sponzora Demokratske strane jer su se bližili predsednički izbori 1964. godine.

Decenijama nakon antetata kruže teorije da se u okruženju Kenedijeve povorke nalazilo više atentatora al ipak je izvesno da su meci došli iz jednog smera, a to je iz skladišta koje se nalazilo iza Kenedijevog automobila.

Postoje mnogobrojni dokumenti koji govore o Osvaldovom putu u Meksiko Siti par meseci pre atentata i njegovom susretu sa kubanskim i ruskim špijunima. Pretpostavlja se da je agencija tokom njegove posete u Meksiko znala za njegove namere, a da o tome nije obavešten niko u Vašingtonu, al za to i dalje ne postoje dokazi.

Li Harvi Osvald je rođen u Nju Orleansu u Američkoj saveznoj državi u Luzijani i to dva mesevca nakon smrti njegovog oca. Bio je veoma problematično dete, često je zapadao u nevolje, a posledica toga je da je prema psihijatrima bio emocionalno poremećena osoba.

On je 22. novembra 1963. godine sa šestog sprata izvršio atenat, sat vremena nakon toga je uhapšen u dvorani lokalnog bioskopa, a pored toga optužen je da je ubio i policajca Tipita koj je ubijen vrlo kratko nakon Kenedijevog ubistva.

U momentu kada su Osvalda prebacivali iz gradskog u okružni zatvor, Osvalda je pred TV kamerama smrtno ranio Džek Rubi, koji je vlasnik noćnog kluba u Dalasu. On je uspeo da usred gomle policajaca i novinara izvrši ubistvo, tvrdio je da je bio izbezumljen ubistvom predednika.

Kenedi je takođe bio ludo neoprezan, bio je sa ženama sumnjivog morala, dosta je rizikovao karijeru predsednika i svoju porodicu, kormilo braka prepustio je svojoj supruzi da bi imao više vremena za ljubavnice.

FBI je proglasio četiri Kenedijeve ljubavi rizičnim po nacionalnu bezebednost, tri – Merlin Monro, Elen Romeč, Marijel Novotni, zbog navodnih simpatija za komunizam , a Džudit Kempbel zbog bliske povezanosti sa mafijaškim bosovima.

Jedno od najčešćih pitanja koje se postavlja je šta je Kenedi baš tog dana radio u Dalasu?

Smatra se da je otišao radi prikupljanja finansijskih sredstava za kampanju od lokalnih pristalica i sponzora Demokratske strane jer su se bližili predsednički izbori 1964. godine.

 

Autor: Aleksandra Stanimirović

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *