Aplikacija za detektovanje korona virusa o kojoj se više ne priča

Biznis

Situacija sa virusom Covid 19 koja je nastala pre više od godinu dana u gradu Vuhan, u Kini, a svetom se širila rapidnom brzinom, donela je neka nova saznanja, otkrića i ostvarenja. Najvećim delom je zdravstveni sistem morao da isprati novonastalu situaciju i da što je bolje moguće drži pod kontrolom. Svi su se nacionalni ali i globalni resursi trošili, dopunjavali i opstajali kako su umeli sve do danas. 

Pored svih aspekata društva koji su bili angažovani u ovoj borbi, tehnologija je dala svoj doprinos, takođe. Reč je o aplikaciji koja je konstruisana tako da detektuje Korona virus, odnosno upozorava na one koji u blizini pojedinca imaju isti. Korisnici aplikacije bi dobili upozorenje na zaražene u svojoj blizini, odnosno da li su u proteklom periodu bili u kontaktu sa onima koji su na virus pozitivni. Zvuči nezamislivo da virtuelno utvrdimo, putem informacionog sistema, postojanje virusa u okolini, ali neminovno je da je tehnologija napredovala. Ali, da li baš toliko?

Aplikacija i njene varijacije su testirana u proteklih šest meseci u pojedinim zemljama te svaka od njih ima različita iskustva. Na području Azije ona sasvim dobro funkcioniše, kako tvrde pojedini izvori. Jedno od glavnih pitanja kojima svima nama pada na pamet, kada je o pomenutoj aplikaciji reč, jeste sigurnost. Koliko smo zaštićeni ukoliko se naše zdravlje može očitati putem telefona? Stručnjaci umiruju našu nelagodnost i nesigurnost te garantuju da se lični podaci ne uzimaju već samo zdravstveni. Ipak, zar zdravlje pojedinca nije sasvim lično? 

Najvažnije od svega, aplikacija se koristi na dobrovoljnom nivou i niko Vas ne može usloviti da je koristite, ako već u nju nemate poverenja. Barem, ne još uvek.

Bilo je reči da u avgustu mesecu aplikacija stiže u Srbiju, poput one koja je promovisana u Nemačkoj. Međutim, od tada ni reči o korona aplikaciji na području naše zemlje.

 

Kako vest nije toliko sveža, još uvek se pitamo kakvog bi uspeha aplikacija imala u Srbiji i da li tehnologija može verodostojno pratiti i suzbiti sasvim novi oblik virusa, koji i medicina teži da dokuči?

 

Autor: Ana Damnjanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *