Semetiško jezero – zeleno oko Kopaonika

Biznis

Ispod Kopaonika, na petnaestak kilometara od Raške na 900 metara nadmorske visine, u selu Semeteš, nalazi se Semeteško jezero, dugačko osamdesetak metara, a obraslo ševarom. Njegova zelena voda stalno treperi, u jezero se ulivaju podzemne vode, a meštani tvrde da je ovo jezero veoma misteriozno i da je bezdno. 

 

Semeteško jezero je prirodni fenomen koji je prava retkost i u svetu. Najveće je urvinsko jezero na Kopaoniku pored još dva poznata u ovom kraju – Gornjeg i Donjeg jezera. 

 

Smešteno je na teritoriji opštine Raška tik uz opštinu Leposavić i ne pripada Nacinalnom parku Kopaonik. Od turističkog centra udaljeno je nekih pet kilometara i može se doći terenskim vozilom, ali i obeleženom pešačkom trasom koja traje 8-10 sati i spada teže trase sa usponom od 850m. 

Za turiste koji ne vole avanturističke puteve, do jezera mogu stići asfaltnim putem Kopaonik – Rudnica. Zatim se nastavlja prema Raški i Radošićima. 

 

Jezero u sredini ima oblik levka, a mnogi ronioci su dolazili da istraže dubinu, ali se nisu usudili da zarone dublje od desetak metara, jer se osećaju jaka strujanja koja vuku u dubinu. 

Prosečna temperatura vode u jezeru je oko 10 stepeni, a u letnjim mesecima se penje i na preko 20 stepeni. 

Iz jezera ističe Semeteška reka, koja se se kasnije uliva u Radošića reku.

Zahvaljujući podzemnim izvorima, jezero uvek ima stalan nivo vode, bez obzira na odliv u rečicu ili na vremenske prilike. 

 

S obzirom na to da jezero nisu uspeli da ispitaju ni ronioci, starci i meštani ovog kraja ispredaju legende da su se nekada na ovom jezeru okupljale vile, a da se noću ponekad čuje glas neke vodene nemani od koga se slučajnim prolaznicima ledi krv u žilama.

Prema narodnoj priči, neki pop je želeo da obavi vršidbu na dan Svetog Ćirila pa su ga meštani upozorili da tada ne treba raditi. On je započeo posao, a zemlja se otvorila, progutala njega i konje i iskuljala je voda koja i danas treperi.

 

Posebno čudo ovog jezera su ploveća ostrva sa sve drvećem i rastinjem, koja pomera vetar, pa svaki posetilac koji zgazi na ostrvce može njime i da se provoza jezerom što je jedinstvena pojava na Balkanu.

 

Do pre nekoliko godina, turizmolozi nisu uspeli da ovo jezero, mistično i prelepo, predstave turistima i povežu ga sa ponudom Kopaonika, makar u letnjem periodu. Međutim zahvaljujući meštaninu Radanu Anasijeviću, koji je vlasnik poznatog restorana Alo Alo na Kopaoniku, jezero je počelo da postaje deo letnje turističke ponude Kopaonika izgradnjom etno objekata i organizacijom sabora.

 

Svake godine, drugog dana avgusta, organizuje se sabor poznatiji kao Ilinski dani koji je prepun sadržaja. 

Od bogatog kulturno-umetničkog programa pa preko skokova u vodu, bacanja kamena sa ramena, nadvlačenju konopca sa volovima, pa sve do takmičenja u sviranju frule i harmonike uz semeteško kolo i izbora najlepše devojke Semeteša.

Autor: Vesna Đunisijević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *