Frida Kalo i Dijego Rivera – ljubav umetnika koja je obeležila XX vek

Društvo

Frida Kalo je bila jedna od najvećih umetnica XX veka a njen život bio je prožet najlepšim ali i najtamnijim bojama. Boje svog života crpela je iz ljubavi koja je trajala tri decenije.

 

Iz knjiga, filmova i drugih svedočenja o prošlosti je znamo kao tamnoputu damu, crvenih usana i uvek okićenu cvećem. Meksička slikarka bila je svoja, samouverena i hrabra ali jednako nežna. Kao vrlo mlada je doživela saobraćajnu nesreću u kojoj je povređena kičma, noge i materica. Brojne su se operacije nizale kako bi pospešile kvalitet njenog života, ali je ipak ostatak svog života provela u metalnom korsetu koji je čuvao njeno telo. Nesreća je jednako uticala na život ali i stvaralaštvo Fride, koja je nastavila da slika najvećim delom autoportrete.

Dijego Rivera bio je deo njenog života punih trideset godina. Tokom tri decenije njihova ljubav bila je na ispitima koje nekad prolazila a nekad, kako to u životu i biva, padala. Ljubavna priča dve umetničke duše bila ispunjena brojnim avanturama i trenucima kao sa filma, ali ih nisu zaobišli ni teški dani, prevare i laži.

Dijego Rivera bio je poznati umetnik toga doba. Važio je za velikog zavodnika, koji je osvojio i njeno srce pored činjenice da je dvadeset godina stariji. Bio je profesor u školi koju je Frida pohađala i već tada je znala da želi osvojiti oženjenog muškarca. Njene ambicije su se ostvarile nekoliko godina kasnije, kada je Frida Kalo odrasla a Dijego Rivera se razveo. Iako prilično različiti na više nivoa, par je delio ljubav prema umetnosti i istim političkim idejama. 

Par je stupio u bračnu zajednicu i od tada će njihov odnos postati komplikovaniji. Frida je imala spontani pobačaj koji je stvorio neizmernu bol ali i uticao na stvaranje brojinih autoportreta sa istim podtonom. Još je i neslaganje oko mesta prebivališta dodatno uticalo na nestabilnost njihovog odnosa, jer je Frida volela svoju domovinu a njen partner Ameriku. Iako su njene želje po tom pitanju, na kraju, uslišene – ubrzo je usledio još jedan udrac njihovom braku, a to je njegova afera sa Fridinom sestrom, Kristinom. Ipak ljubav koju je Frida osećala prema svom partneru, još jednom je pomerila sve granice i oprostila bol koju je doživela od dve najvoljenije osobe. No, iako je par prešao preprodio još jednu prepreku, stvari nisu išle na bolje. Usledio je niz prevara i nemilih događaja koji će njihovu ljubavnu priču dovesti do kraha. Par se razišao ali nije prošlo mnogo dok se ponovo nisu venčali. Njihovi pokušaji da spasu ljubav nisu bili uspešni jer su ih neprestano pratili izlivi ljubomore, strahovi i nove preljube. Toliko puta povređena i nemoćna da nastavi dalje, Frida se okrenula buntovništvu, alkoholu, drogi, drugim partnerima. Ipak, Frida Kalo i Dijego Rivera, ostali su zajedno do njene smrti. Nisu umeli zajedno niti jedno bez drugog i nije retko da su velike ljubavi teške, fatalne i stalno na ivici propasti i večnosti. 

Fridu najbolje opisuju reči koje je izgovorila nakon što joj je amputirana noga usled posledica gangrene: „Šta će mi noge, ja imam krila“. Izgleda da je i njihova ljubav imala krila, otrgla se svim preprekama i vinula se visoko. U beskraj.

 

Autor: Ana Damnjanović

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *