Venecuela između “holandske bolesti” i bogatstva

Politika

Venecuela je u par navrata preležala „holandsku bolest“, njenom naftom upravljale su brojne multinacionalne kompanije a njeni prirodni resursi se nisu usmeravali na najfunkcionalniji način. 

 

Venecuela je smeštena na najsevernijem delu Južne Amerike, a okružena je Kolumbijom, Gvajanom i Brazilom. Dobra po kojima je najpre ova zemlja bila prepoznatljiva jesu kafa i kakao. A onda je otkrivena velika količina nafte na tlu ove zemlje.

Venecuela je među vodećim državama na svetu koja raspolaže velikim naftnim rezervama, a taj udeo iznosi oko 6.41 % u odnosu na svetski nivo. Nafta je na ovom području otkrivena početkom XX veka, a dugo je bila jedna od vodećih u izvozu naftnih derivata. Osamdesetih godina je naftna kriza dovela do nagomilavanja dugova pa i do ekonomske krize koja je 1996. godine dostigla svoj maksimum. 

Potom, početkom dvadeset prvog veka dolazi do poboljšanja stanja na ovom polju što je Venecueli donelo veliku količinu novca. Tada je država uvela određene mere koje su podsticale potrošnju što je uticalo na smanjenje siromaštva i nejednakosti među stanovništvom. Sve rigidnije mere su vremenom dovele do hiperinflacije i ekonomske krize i sve ono što sa tim posledično dolazi. 

Trenutno je Venecuela u krzi nedostatka goriva zbog mnogo godina korupcije i lošeg upravljanja državnom kompanijom Petroleos de Venezuela. Zbog toga su joj u pomoć pristigle flote tankera iz Irana. Pored toga, iranski brodovi pomažu u izvozu sirove nafte iz Venecuele, da bi se ispraznila skladišta. 

Postavlja se pitanje kako bi Venecuela svoje bogatstvo mogla bolje da koristi i spreči da se krize ponavljaju?

 

Autor: Ana Damnjanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *