Jesu li biljke u kući samo dekoracija ili nešto više?

Lepota i zdravlje

Prava je retkost susresti se sa osobom koja ne voli cveće. Međutim, i među velikim ljubiteljima ima i onih koji cveće vide samo kao ukras, a budući da je tako i ne želeći da se bespotrebno zamaraju brigom oko zalivanja, presađivanja u veće saksije i nalaženja pogodnog mesta u sobi, do kojeg će svetlost dolaziti (ali ipak ne previše), kako bi ulepšali enterijer svoje kuće biraju veštačko cveće. Nekada cveće, osim što je predivan i raskošan ukras koji uveseljava prostoriju i u nju unosi živahne boje, ima mnogo veću ulogu od estetske. Naravno, treba znati koje cveće može da opstane u kakvim uslovima, i poštovati njihove potrebe, jer kao što su čoveku potrebni sunčeva svetlost, kiseonik i hrana, tako je i biljkama potrebno obezbediti optimalne uslove za život, a one će zauzvrat, osim lepe dekoracije, služiti kao osveživač prostorije u kojoj provodite vreme. 

Kako bi vazduh u prostorijama bio zdraviji, poželjno je postaviti jednu veću biljku na svakih 10 metara kvadratnih, ili dve manje. A u sobama prosečne veličine, preporučen broj biljaka je između pet i deset. Kao što je dobro poznato, biljke koriste ugljen dioksid kojeg se ljudi oslobađaju putem disanja, a otpuštaju kiseonik koji je neophodan za čoveka.

Neretko dolazi do zbunjivanja ili zabluda u vezi sa time da li je dobro biljke držati u spavaćoj sobi, jer se tokom noći, u odsustvu svetlosti, gube uslovi za proces fotosinteze, pa biljke više ne otpuštaju kiseonik, nego ga koriste. Međutim, biljke, čak i kada upijaju kiseonik, one to čine u veoma malim količinama nego što se smatra, a ima i onih koje ga ispuštaju čak i tokom noći.

Sabljica – Sanseverija

 

Poznata i pod imenom svekrvin jezik, idelna je za spavaću sobu, jer, kao što je o tome gore bilo reči, ona proizvodi kiseonik čak i noću. Zauzvrat je možete držati na svetlosti, ali može stajati i u senci, i zimi ne zahteva zalivanje. Pogoduje joj i suv i vlažan vazduh. Sve ovo govori o tome koliko je lako brinuti o njoj, a i o njenoj mnogostrukoj koristi za prostoriju koju krasi.

Engleski bršljan

Zimzelena biljka koja se veoma dobro prilagođava zatvorenom prostoru. Važno je postaviti je u mračnije delove prostorija i zalivati jednom do dva puta nedeljno. Engleski bršljan je naročito pogodan za osobe koje boluju od astme, ali će i redukovati alergene iz vazduha i veoma lepo osvežiti prostoriju.

Jasmin

Jasmin je izuzetno lepa biljka, koja, osim svoje lepote, deluje pogodno na čoveka svojim sedativnim dejstvima koja ispoljava njen miris. Pogodno je pronaći joj neko shodno mesto u spavaćoj sobi, jer smanjuje napetost i podstiče miran san, ali je vaoma važno zalivati je često, leti je treba zalivati na svaka dva dana.

Filadendron

Ova biljka, osim što će svojom pojavom oplemeniti i ulepšati prostoriju u koju je budete smestili, oplemeniće i vazduh negativnim jonima i prečistiti ga od toksina. Svojom veličinom ukrasiće Vaš dom ali i osvežiti ga.

Lavanda

Omiljeno cveće ženskog roda, bez premca, najdivnijeg mirisa koji deluje umirujuće čak i na bebe, i podstiče ih da utonu u dublji san. Ovo cveće svojom predivnom bojom ulepšaće i najpraznije prostorije i pružiće raj za Vaša čula, jer osim izgleda, ispušta i očaravajući miris koji može parirati najluksuznijim parfemima.

Valerijana

Hipnotičko dejstvo ove biljke već je naučno dokazano i ne dovodi se u pitanje. Dokazano je da udisanje mirisa koji ispuštaju ružičasti cvetovi ove biljke pojačavaju aktivnost sistema za opuštanje tela i pripremu za san. Zato, umesto kapi valerijane u apoteci, nabavite jedan primerak ove dragocene biljke, i eliminišite insomniju i anksioznost iz Vašeg života na prirodan način.

Za sam kraj, izdvaja se biljka koja se smatra jednom od najlekovitijih i najčudotvornijih biljaka u prirodi. 

Aloe vera

Njen gel je efikasan u borbi protiv posekotina, rana, bilo kakvih nesavršenosti, koristi se u kozmetičkim preparatima, a dobar je i za spoljnu i za unutrašnju upotrebu. Podstiče varenje, a poput sanseverije, otpušta kiseonik i tokom noći, pa omogućava mirniji san i čist vazduh. Izleda da biljke koje iziskuju najmanje brige oko gajenja, obezbeđuju najidealnije uslove za život i najbogatije su blagotvornim dejstvima za čoveka.

Međutim, ukoliko imate ljubimce koje držite u kući, važno je informisati se o tome koja biljka izaziva alergiju kod životnja, kako harmonija između članova Vašeg doma ne bi bila narušena. Čak iako niste od onih koji vole cveće i uživaju u oplemenjivanju enterijera svoje kuće, pružite im šansu i osetićete promenu, jer je u svakom slučaju lepši osećaj boraviti u prostoriji koju krase biljke i šarenilo, nego u tmurnim i jednobojnim sobama. Najzad, ukoliko se prema njima ophodimo na pravi način, simbioza između nas, ljubitelja cveća, i biljaka koje čuvamo u prostorijama svojih domova je zagarantovana.

Autor: A.P.

1 thought on “Jesu li biljke u kući samo dekoracija ili nešto više?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *