Sloboda se brani znanjem

Društvo

 

Želje svakog od nas nisu puno različite. U krajnju ruku, svi smo mi ista mašina sa nešto drugačijim upravljanjem. Postoje razne varijacije i kvarovi unutar svakog od nas, ali u osnovi, razlike skoro da i nema. Ono što je u našim bazama želja vrlo je jednostavno, a tako teško dostižno. To nešto slovi sloboda

Nije retkost da ljudi vode borbu sa svetom zarad slobode. Živimo da dostignemo taj momenat, tu trunku slobode o kojoj maštamo, a na tom putu retko se zapitamo koristimo li ispravno sredstvo ili koristimo li ikakvo sredstvo uopšte.

Želeti je lako, svi želimo. Međutim, razlika između slobodnih i onih koji to samo žele nije u želji, već, najpre u njenom shvatanju (što je prilično individualno) i u rešenosti da uzmemo konce u svoje ruke onda kada za to dođe trenutak, a ne da se povučemo, pa za pad slobode krivimo sve druge. 

Gore izrečeno nije jednostavno i sasvim je jasno da sloboda ne dolazi danas za sutra. Život je pun ulaganja: neka se isplate, neka loše procenimo, ali bez njih se ne može. Da bismo dobili ono što želimo, iz svoje želje moramo da isključimo druge. Naša želja ne sme da postane tuđa želja, a mi poštar. 

Na tom putu oslobođenja veliki broj nas zaboravi važnu stvar, a to je znaje. I najjači čovek, koga ne krasi znanje postaje slab i lomljiv. Najveći kamen polomiće znanje, a snaga….možda i ona uspe, ali preti da ti manji komadi postanu ljuti. 

Možemo želeti slobodu, ali njena suština leži u znaju, jer samo je čovek od znanja slobodan, a ako mi znanje nemamo, treba da se zapitamo šta je to onda za nas sloboda? Za mnoge, sloboda je samo vrh lenjosti koji ne kažnjava lenjost ili vrh suda koji poništava prekršaje. Međutim, da li je?

Ili je sloboda upravo  zato čovekov problem od kad je čoveka? Zato što čovek želi ono što zna da ne može imati (a ne može imati, jer se vodi uživanjima pre no radom i pameću). 

Želiš da budeš slobodan? Saznaj prvo šta to zanči, jer nemaju svi sange za to. Saznao si šta to znači? Sad proveri imaš li znanja da odbraniš svoju želju, jer to je želja koju samo znanje obezbeđuje. Video si da imaš i znanja? Sada možeš u borbu – brani slobodu!

Sloboda je ono što žele svi, a samo neki dobiju. Sloboda je onaj raj koji gledamo i idelizujemo, bez ideje o tome se tamo isto nailazi na teškoće. Sloboda je krajnji čovekov cilj, a česo se desi da čovek dođe do kraja pre no do slobode. Sloboda je majka znanja i lek za strah, a čovek je vazda plašljiv i vazda nedovoljno zna.

Sloboda je sve što mislimo da sloboda jeste, pa i sve ono što nikad slobodom ne bismo nazvali. Jedno je sigurno, osvaja se znanjem, a čovek se uči dok je živ. Pa, jesmo li slobodni?

Autor: Jelena Luković

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *