Na Drini ćuprija protiv Gospodara prstenova! Andrić protiv Tolkina!

Kultura

Svi smo čuli za Tolkina, engleskog pisca i profesora, zahvaljujući njegovoj trilogiji Gospodar prstenova i romanu Hobit, ali je mali broj onih koji znaju da je odlično govorio preko petnaest stranih jezika, među kojima i srpski. Kao izvrsni poliglota, stvorio je i mnogo svojih jezika, onih koje je koristio u svojim fantastičnim delima.

Znate li da je, ne tako davne 1961. godine, Tolkin bio glavna konkurencija našem jedinom nobelovcu, Ivi Andriću, na dodeli nagrade za književnost u Stokholmu? 

Klaj Stepis Luis, takođe engleski pisac i profesor, predložio je svog prijatelja Tolkina za Nobelovu nagradu za književnost. Međutim, članovi stručnog žirija su njegovo delo Gospodar prstenova okarakterisali kao „drugorazrednu prozu”. Tolkinova proza ne može ni na koji način biti dostojna najkvalitetnije naracije, izjavio je tada Anders Osterling, jedan od članova žirija. Tako je u trci za nagradu pobedio majstor pripovedačke umetnosti, naš Ivo Andrić. Članovi žirija su pohvalili njegov način pripovedanja. Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, Ivo je nagradu dobio zasluženo, zbog epske snage, kojom je oblikovao motive i sudbine iz svoje zemlje. Tako je, zahvaljujući Andriću, u tadašnju Jugoslaviju stigla prva, a do sada i jedina Nobelova nagrada.

Iako Tolkin nije dobio Nobelovu nagradu, i nije očekivao svetsku slavu, njegovi romani stigli su čak do Holivuda. Dela su posebno zaživela kada je novozelandski reditelj Piter Džekson režirao najpre Tolkinovu trilogiju Gospodar prstenova, a potom i Hobita. Filmovi su ostvarili neverovatni uspeh i velike prihode. I dan danas su veoma popularni širom sveta. 

Koga Vi radije čitate? Andrićevu Ćupriju ili Tolkinove Gospodare prstenova?

Autor: Jelena Ćetković

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *