Vanvremenska ljubav prema Nefertari

Društvo

 

Prevod njenog imena (Nefertari Merietmut) koje glasi lepa pratnja i miljenica boginje Mut, govori nam dovoljno o tome kakva je bila žena Ramzesa II, jedna od najpoznatijih kraljica Egipta. Bez obzira što nije bila jedina, njena titula je podrazumevala veliku političku moć i uticaj. Posvećena joj je najveća i najspektakularnija grobnica među ostalima u Dolini Kraljica KB66. Ona odiše prelepim likovnim celinama koju ne poseduje ni jedna druga, kao i jasnoća crteža i skladno korišćenje boja zbog čega je veoma posebna. Jedna je od žena kojima je ukazana najveća čast u istoriji drevnog Egipta time što je stavljena u ravan sa boginjama. Takođe mali hram koji joj je podignut u Abu Simbelu, još jedan je od dokaza privrženosti i ljubavi Ramzesa II, koja je bila vanvremenska. 

Na predstavama i prikazima na kojima je oslikana i na osnovu kojih se saznaje o njenom životu, pojavljuje se u toku prve godine vladavine Ramzesa II, kada mu postaje zvanična supruga. Od tada ona je učestvovala u svim ceremonijama i državnim poslovima. Osim toga njena uloga je bila značajna u održavanju dobrih odnosa sa suprugama drugih vladara, čemu svedoče brojne prepiske sa  ženom hetitskog kralja Hatušliša III uz razmenjivanja dragocenosti. Smatra se da je Nefertari bila veoma vezana za Gornji Egipat i mesto iz kog dolazi, te je njen uticaj Ramzesu bio važan za učvršćivanje veza.

Uprkos tome što je grobnica pronađena kada je već bila opljačkana, nije sprečeno da do izražaja dođu božanstveni murali kojima je bio oslikan dom ljubavi velikog faraona i da se uvidi njeno stvarno bogatsvo. Tek nakon restauracije 1995. omogućeno je ponovno otvaranje grobnice za javnost.

 

Autor: Tijana Jovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *