Zavirite u srednjovekovnu srpsku prestonicu i upoznajte istoriju Lazarevog carstva!

Društvo

U srcu Kruševca, grada pod Bagdalom, danas se mogu videti samo ostaci nekadašnjeg Lazarevog carstva. Lazarev grad nije bio samo prestonica, već i politički, trgovački i stvaralački centar tadašnje Srbije. 

Zašto baš ovaj grad?

Dugo su knez Lazar i kneginja Milica istraživali gde će izgraditi novu prestonicu. Prema narodnom predanju, zanoćili su jedne noći na brežuljku iznad Zapadne Morave. Te noći se kneginji Milici u snu javio Stefan Nemanja i rekao joj da novu prestonicu izgrade baš tu gde su zaspali. Tako je i bilo.

Kako se navodi u spisima, svoj prestoni grad knez Lazar je podigao po dolasku na vlast, davne 1371. godine. Želeći da sačuva prestonicu od najezde Turaka, odlučio se za brežuljak nedaleko Zapadne Morave. Od oblog rečnog kamena krušca sagradio je svoj grad i iz njega upravljao čitavom zemljom. Okružio ga je visokim zidinama, na kojima su se nalazile kule osmatračnice. Tik uz gradske bedeme sagradio je naselje u kome se nalazio trg sa prenoćištima i prodavnicama. Iako se svim silama trudio da sačuva svoje utvrđenje, Turci su u više navrata uspeli da ga osvoje i nazovu Aladža Hisar, šareni grad.

Danas su od Lazareve srednjovekovne tvrđave sačuvani samo ostaci donžon-kule, kroz koju se ulazilo u grad. Ona nije bila prostor u kome je boravio knez, već je građena isključivo sa ciljem poslednje odbrane. Zbog toga je njen drugi naziv branič-kula. Na osnovu njenih ostataka može se zaključiti da se sastojala od prizemlja i četiri sprata, do kojih se dolazilo preko kamenog stepeništa. Delovi stepeništa su i danas sačuvani i mogu se videti unutar kule.

Najlepša građevina koja se nalazi u sklopu Lazarevog grada, a koju često nazivaju biserom moravske arhitekture, je, bez sumnje, crkva Lazarica. Knez Lazar ju je sagradio u čast svog prvorođenog sina, Stefana. U ovoj crkvi se srpska vojska pričestla pred odlazak u boj na Kosovo, a u njoj se i danas može videti Karađorđev zvonik, poklon gradu Kruševcu.

Ukoliko planirate posetu Kruševcu, nemojte zaobići ni čuvenu kuću Simića, zgradu Narodnog muzeja, Spomenik kosovskim junacima, Memorijalni kompleks Slobodište, kao ni Bagdalu. Posetite i okolne banje, planinu Jastrebac, kao i brojne kruševačke manastire. Sasvim smo sigurni da lepota i duh ovog grada nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Autor: Jelena Ćetković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *