Znate li ko su bili Hazari?

Društvo

 

Vest koja je pre nekoliko godina prostrujila medijima podstakla je na razmišljanje o tome ko su bili Hazari i postala je tema mnogih diskusija. Naime, arheolog Ema Zilivinska iz Instituta za etnologiju i antropologiju Ruske akademije nauka navela je da je u periodu između 8. i 14. veka, u delti reke Volge, postojao grad koji bi, po svemu sudeći, mogao biti prestonica Hazarskog carstva. U njenom saopštenju stoji da se grad prostirao na teritoriji od 2 kvadratna kilometra, i da se u njegovom centru nalazila tvrđava trouglastog oblika, sa zidinama od pečene cigle.

Ko su bili Hazari i koji narodi se danas mogu smatrati njihovim naslednicima?

Bili su to stepski ratnici, naoružani kopljem, lukom i strelom, a koji su se tokom borbi štitili jednostavnim oklopima napravljenim od kože.

Polunomadsko turkijsko pleme za vreme svog postojanja postalo je najmoćnija zemlja, najistaknutija imperija srednjovekovnog sveta. Tokom tri veka dominirali su teritorijom koja se prostirala od Volško-donske stepe sve do istočnog Krima i severnog Kavkaza. U Evropu su stigli zajedno sa ostalim nomadima koji su govorili turkijskim jezikom. Njihovo poreklo i danas je zagonetka, koju su mnogi pokušali da otkriju. Određivanje njihovog porekla jako je teško, s obzirom na to da nisu ostavili zapise na svom maternjem jeziku. Veruje se da su imali dosta sličnosti sa Bugarima, koji su u to vreme takođe govorili turkijskim jezikom.

I vera koju su odabrali izazvala je brojna pitanja. 

Iako su živeli u bliskom kontaktu sa hrišćanima i muslimanima, odlučili su se za treću veru – judaizam. Bila im je potrebna posebna religija, a judaizam su u to vreme priznavali i hrišćani i muslimani. Međutim, verske nesuglasice su, prema nekim izvorima, bile ključne za uništenje Hazarskog kaganata. Većinu hazarskih plemena uništio je ruski knez Svjetoslav. Narod koji je ostao stopio se sa svojim susedima. U Ukrajini i Poljskoj mnogo je drevnih imena izvedenih od reči Hazar: Kozarzevek, Kozara, Kozarzov. Neki od njih sjedinili su se sa Mađarskom. Od turkijskih plemena opstali su Bugari, koji su rano primili slovenski jezik i kulturu i prešli na Balkan. Sačuvali su jedino svoje ime.

Autor: Jelena Ćetković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *