Ko je bila Kiki Hakanson- Prva Mis Sveta

Lepota i zdravlje

Kiki  Hakanson rođena je 17. Juna 1929. Godine, u Švedskoj.
Ona je 1951. Godine postala Mis švedske, a aprila iste godine odnela je pobedu na prvom takmičenju za Mis Sveta.
Ovo takmičenje osnovao je Erik Morli, 1951. Godine u Ujedinjenom Kraljevstvu. To je najstarije takmičenje, a Mis Sveta je najprestižnija titular koju devojka može osvojiti na takmičenjima lepote.
Takmičenje je bilo zamišljeno kao jednokratan događaj – Festival bikinija, povezan sa Festivalom Britanije koji se održavao u isto vreme. Cilj takmičenja bila je promocija ovih kupaćih kostima i, očekivano, privuklo je veliku pažnju javnosti.
Takmičilo se 27 devojaka. Čak 21 bila je iz Britanije (pravilo da svaka država šalje samo jednu prestavnicu uvedeno je kasnije), ali je na kraju ipak pobedila Kiki Hakanson iz Švedske.

Ova lepotica, osim što je  bila prva Mis Sveta, takođe je bila prva i ostala jedina devojka koja je titulu primila u bikiniju. U to vreme to je privuklo mnogo pažnje ali i osude javnosti.
Neprijatnosti koje je doživela išle su do te mere da su joj neke države čak zabranile ulazak u njih, a papa je na nju bacio anatemu.
Nakon toga, bikiniji su izbačeni iz takmičenja, a vraćeni su tek decenijama kasnije. Ipak, ni jedna devojka nakon Kiki nije bila krunisana u njemu.

Autor: Jelena Ribarov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *