Ko je jedna od najsmelijih i najmoćnijih žena?

Društvo

Istorija Francuskog prestola pamti mnoge vladare, međutim ne i mnogo žena koje su bile jako uspešne, a ujedno imale i vrlo intrigantan, čak i danas zanimljiv život. Katarina Mediči, Francuska kraljica Italijanskog porekla, bila je majka desetoro dece od kojih je troje krunisano za kraljeve. Kraljica je postala 1547. godine udavši se za prestolonaslednika Anrija II u svojoj 14. godini. Smatra se da je zbog nesrećnog detinjstva, rano zašla u mračan svet spletki pomoću kojih je i dospela na presto.  Želja da stekne moć i vlast nije je sprečila ni u čemu, pa čak ni u tome da bude u, kako se veruje, vrlo nesrećnom braku. Da ekstravagancija bude veća, odobrila je ulogu savetnika i prve dame na dvoru Dijani de Poatje, sa kojom je kralj imao otvoren ljubavni odnos.

Još za vreme vladavine smatrano je da je jedna od odgovornih za pogrom protestantskih mladića 1572. poznatim kao Vartolomejska noć, što je ona javno poricala. Njena uloga bila je vladarska i politička u vreme kada dolazi do najvećih verskih sukoba, i neprekidnih građanskih ratova između katolika i protestanata. Bila je jadan od vladara koji su nastojali da održe autoritet uprkos tome što je monarhija gubila na značaju. Njena moć ležala je upravo u izdrživosti hladnokrvnosti, zbog koje su je mnogi nazivali „zmijom“ ali i poštovali.  Ipak nasuprot ovome postoje priče da je bila vrlo brižna majka, iako je većina njene dece umrlo zbog slabašnosti i bolešljivosti. Osim što je bila strastveni kolekcionar knjiga, bila je i veliki mecena u vreme renesanse i velikog razvoja kulture zbog čega je i ostala upamćena. O uticaju koji je imala, govori to da je vreme u kome su vladali njeni sinovi kao naslednici zapamćeno ipak kao „dobom Katarine Mediči“.

U kontekstu brojnih sujeverja koja su odlikovala XVI vek, ona je imala svog astrologa koji je bi još i porodični lekar, mađioničar i hipnotizer. Poznata je priča o proročanstvu koje joj određuje smrt u blizini Sen Žermena, te se čitavog života klonila tog dvorca. Međutim njena smrt je nastupila u trenutku kada je saznala da se mladi opat kome se ispovedala zove Sen Žermen, zbog čega je pri samoj pomisli na to, započeo bol u grudima.

 

Autor: Tijana Jovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *