Petrija Obrenović- Prva Srpkinja koja se udala u venčanici

Društvo

Petrija Obrenović bila je najstarija ćerka Kneza Miloša. Nakon što je njegov prvi sin Petar preminuo još  kao dete, Petrija je zvanično bila najstarije dete u porodici. Smatrala se mezimicom Kneza Miloša. 

Odgajao ju je i vaspitao onako kako je i živeo – strogo i tradicionalno, bez preterane sentimentalnosti  i nežnosti.
Petrija je rođena 1808. u selu Brusnica u opštini Gornji Milanovac. Knez Miloš je bio patrijarhalan čovek koji nije vjerovao u školovanje ženske djece. Od njih se očekivalo da budu dobre domaćice, supruge i majke, pa Petrija nikada nije išla u školu, a naučila je da čita tek kraj svojih sinova.
Savremenici su je zapamtili kao tihu, povučenu i odmerenu devojku vezanu za kuću, majku i, naravno, za oca. Govorila je retko, malo i uvijek spuštenog pogleda.
Knez joj je ugađao skupim poklonima i pažnjom. Tako je Petrija postala prva žena u Srbiji koja se našla na portretu i to u vreme kada su oni na Balkanu bili prava retkost i kada su u pitanju muški pripadnici visokog društva. Izradio ga je Pavle Đurković, ali nažalost danas se ne zna kako je izgledao jer nije sačuvan.

On svoju mezimicu nije hteo da da lako i bilo kome. Iako je Petrija imala prosce već od svoje 13. Godine, Knez Miloš je dostojnog prosca pronašao dve godine kasnije, kada je Petrija imala 15 godina. On je za Petriju odabrao Teodora Bajića, dečka iz ugledne trgovačke porodice, iz Zemuna.Petrija je za prosidbu saznala tek u Kragujevcu, a oni su se upoznali tek na zvaničnoj veridbi.
Miloš je hteo da svadba njegove ćerke zaseni sve dotadašnje svetkovine! Za prosidbu su sređeni drumovi koji su vodili do Kragujevca, a za konak su izrađene drvene stolice i stolovi što je, u zemlji u kojoj se još jelo sa niskim soframa i sedelo na tronošcima, bila neverovatna novina.
Pre svadbe Petrije Obrenović mlade u Srbiji udavale su se u narodnoj nošnji ili kakvoj boljoj haljini. Ipak, kako je mladoženja dolazio iz Zemuna – „sa Zapada“, knez Miloš nije želeo da njegovu ćerku bilo ko smatra „običnom seljančicom“. Zato je njena svadba priređena po tadašnjim najnovijim trendovima.
Venčanje je organizovano 25. maja 1824. godine u Beogradu. Petrija je nosila belu haljinu od venecijanske svile, bele čarape, beli veo, beli široki svileni pojas i bele cipele na dugmiće i tako postala prva Srpkinja koja se udala u venčanici.
Uz sve ovo, nosila je suncobran i lepezu, darove od mladoženje, koji su takođe bili novina u, još uvek, turskom Beogradu. Po izlasku iz crkve, kumovi su pred okupljenu masu počeli da bacaju novčiće što takođe do tada nije bila praksa u Srbiji.

Malo je poznato da Knez Miloš nije prisustvovao na venčanju svoje ćerke. U njegovo ime bio njegov brat Jevrem Obrenović. Miloš je po izaslaniku poslao blagoslov, a u pismu je rekao: „Savršeni svoj blagoslov šaljem, da sa svojim suprugom srećna budeš i zadovoljna i sva blaga ovog sveta s njim nerazlučno da uživaš“
Rodila je četvoricu sinova i kraj njih naučila da piše. Nakon toga redovno je slala pisma bratu Mihailu i ocu.
Petrija Obrenović se do kraja života potpisivala očevim prezimenom, time je pokazivala kako je ponosna što je deo dinastije Obrenović. Umrla je 1870. Godine, poslednja u svojoj uskoj porodici. Nadživela je svu braću i sestre.

Autor: Jelena Ribarov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *