Ko je bila Danka iz pesme Tome Zdravkovića?

Društvo

 

Toma Zdravković rođen je 20. novembra 1938. u Aleksincu, a porodica se ubrzo seli u Pečenjevce, selo kod Leskovca. Toma je karijeru počeo pevajući po leskovačkim kafanama, a zatim je prešao u Beograd. Krajem šezdesetih godina Toma je na jednom od koncerata upoznao Danku Novović, u koju se nedugo zatim i zaljubio.
Tada još mlada spikerka, Danka je vodila mnoge koncerte na kojima je nastupao i Toma i nije mnogo prošlo a njih dvoje su postali veliki prijatelji. Toma, velikog srca kakav je bio, prijateljici je posvetio pesmu. Ipak, ona zbog toga nije bila srećna.

– Bili smo prijatelji i Toma je bio čovek pun emocija i imao je veliko srce. Ipak, mrzela sam da me povezuju sa ljudima sa estrade kada je ljubav u pitanju, jer su za mene oni bili prijatelji i poslovni partneri. Zato sam se ljutila na Tomu kada sam čula da mi je posvetio pesmu – ispričala je godinama kasnije.
 Toma je, pun inspiracije, jednog jutra probudio Novicu i rekao: “Jao, kakvu sam pesmu napisao, zove se ‘Danka’.”
“Seo je za klavir i Novici otpevao pesmu koja je zaista fantastična. Ali, u početku sam imala gard prema tome”, ispričala je Danka. Toma je Danki poslao buket od sto karanfila, koje je ona besno razdelila komšijama.

Jednom kada je pesma postala hit, priča o zaljubljenosti Tome Zdravkovića u Danku Novović postala je legendarna. Da li je u ovome bilo istine ili ne, nikad nećemo saznati. Danka je govorila da je za nju on bio “samo prijatelj”. Toma se nije oglašavao drukčije nego kako je najbolje umeo – stihovima.

„Nikada nisam gajila emocije prema njemu u smislu ljubavi. Mislim da je sa njegove strane bilo u osećanjima nešto više od drugarstva, pa zato kaže „Nemoj da se ljutiš što ti pišem pesme… ja jedino mogu da pevam o tebi Danka, jer ti si život moj“, objašnjava Danka.Kaže da u to vreme nije shvatala značaj činjenice da je završila u pesmi, a danas je ipak ponosna što joj je tako veliki boem od srca pisao stihove.

 

 

 

Autor: jelena Ribarov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *