Manastir koji isceljuje – Sv. Prohor Pčinjski

Društvo

Na jugu Srbije, nalazi se manastir Prohor Pčinjski, jedna od najstarijih srpskih svetinja iz XI veka. Pored granice Srbije i Severne Makedonije, kod sela Klenike, na šumovitim obroncima planine Kozjak, leži spomenik velike kulturne vrednosti pod zaštitom Republike Srbije. 

Kako legenda kaže, ktitor manastira je car Roman IV Diogen (vladavina 1067. – 1071.), a građevina je posvećena svetom Prohoru Pčinjskom, koji mu je, još dok je Diogen bio običan vojnik, prorekao da će postati car. U sklopu manastira delovala je verska škola, prepisivačko – ilunminatorska radionica, ali i značajna ikonografska škola. Iako je paljen, rušen, napadan i pljačkan, obnovljen je i posećivan od strane turista i hodočasnika širom sveta. 

Za manastir Prohor veruje se da ima čudotvorne moći, zbog čega mnogi vernici idu radi isceljenja. Isceljenje se vrši molitvom i celivanjem moštiju, a na udaljenosti oko 200m nalazi se izvor Svetog Prohora, koji takođe prati priča o blagotvornim dejstvima. Kako tvrde meštani, ljudi koji su imali glavobolje a samo jednom su se umili vodom sa ovog izvora, zauvek su se rešili bola. 

Autor: Kristina Bondžulić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *