Bečki koncert – prvi dan Nove godine uvek je rezervisan za najbolju klasičnu muziku

Kultura

Prepodnevni časovi svakog prvog januara rezervisani su za početak Bečkog Novogodišnjeg koncerta. Nakon burne praznične noći, ljubitelji klasične muzike širom sveta, godinama unazad imaju priliku da uživaju u najkvalitetnijoj klasičnoj muzici. 

I ove godine, kao i svake do sada gledaoci će imati priliku da se prepuste zvukovima dela porodice Štraus i kompozicije Supea, Celera, Milokera i Komzaka. 

  1. januara 2021. godine šesti put u svojoj karijeri, Novogodišnjim bečkim koncertom dirigovaće Rikardo Muti.

Pored milozvučnih kompozicija gledaoci se uvek iznova oduševljavaju izgledom Muzikferajna, centra klasične muzike u Beču. Ovo zdanje koje je poznatije pod imenom Zlatna dvorana prepoznatljivo je po svom antičkom izgledu i savršenoj akustici. Svake Nove godine za ovu priliku zdanje se ukrašava novim cvetnim aranžmanima.

Nastupajuće godine koncert će se održati sa malim izmenama koje se ogledaju u odsustvu publike usled poštovanja mera zbog suzbijanja širenja koronavirusa. Zanimljivo je da gledaoci kraj malih ekrana imaju priliku da učestvuju u globalnom aplauzu prijavljivanjem na link mynewyearsconcert.com.

Prenos koncerta biće dostupan u 90 zemalja širom sveta.

 

Autor: Ljupka Cvijić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *