Misteriozni Maglič – atraktivno srednjovekovno utvrđenje od izuzetnog značaja

Kultura

Maglič se nalazi na ibarskoj klisuri u blizini Kraljeva i predstavlja jedan od najmističnijih srednjovekovnih gradova. Postoji jako mali broj podataka vezanih za ovu tvrđavu, a istorija mu je maglovita što apsolutno pristaje njegovom imenu. On spada u jedan od najlepših i najočuvanijih srpskih utvrđenih gradova, a pripada periodu XIII veka. Izgrađen je na vrhu brda, oko kog reka Ibar pravi oštru okuku i tako podnožje brda okružuje sa tri strane. Kada se grad gleda odozdo, celokupna tvrđave deluje kao kruna na vrhu stene. 

 

Ktitorstvo je nepoznato, ali uloga Magliča bila je da štiti od neprijateljskih prodora kroz ibarsku klisuru i dalji prilaz Raškoj i Kosovu. Krajem XVII veka grad biva napušten, a za ruševine Magliča vezuju se razna predanja i fantastične priče. Poznat je i kao Jerinin grad, iako ga supruga despota Đurađa Brankovića nije sagradila. Postoji i predanje da je ime dobio po magli koja se u kišnim danima širi dolinom Ibra.

 

Danas je poznat po atraktivnom Maglič festu, srednjovekovnom spektaklu, kao i po Danima jorgovana kada se održava „veseli spust“ – tradicionalno splavarenje Ibrom. Utvrđenje Maglič pored svoje lepote, pruža mnoge zanimljive doživljaje svojim posetiocima, zbog toga je značajno posetiti ovo kulturno dobro od izuzetnog značaja. 

 

Autor: Kristina Bondžulić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *