Predpraznično raspoloženje, uzavrele misli, želje…darovi, sve se šareni i sija. Miriše sve prosto na Novu godinu..miriše onda i na poznate nam i nezaobilazne omiljene naše savršene slatkiše za ovu priliku. Mada, i ne samo za ovu!
Naredna tri recepta, su za sve domaćice, uvek voljeni od svih generacija i rado vidjeni gosti svake trpeze, nema neuspeha, samo uživanje.
Plazma torta
600 grama mlevene plazme
250 grama margarina
200 grama šećera u prahu
1 čaša gaziranog soka od narandze
Priprema:
Penasto umutiti margarin sa šećerom, dodati keks i sok pa rukama dobro sve sjediniti. Oblikovati tortu, po želji i ukusu mogu se dodati bananice čokoladne, suvo grožđe, žele, seckana čokolada… Ukrasiti po želji i PRIJATNO.
Markiza torta
Potrebno je:
2 kutije piškota
250 grama margarina, putera
200 grama šećera u prahu
250 grama Menaž čokolade
6 jaja
2 kašike ruma, 2 dl mleka za umakanje piškota
Priprema:
U šerpu od 2,5l poredjaj piškote koje ste prvo umakali sjedinjeni rum i mleko,
Ređati cele po dnu, a sa strana posude polovine piškota.
Umutiti dobro margarin i šećer, pa dodati 6 žumanca jedno po jedno, rastopi čokoladu pa toplu dodati u fil. Umuti posebno belanca, i varjačom umešati u fil. Gotov fil preliti preko piškota. Na vrhu poredjati jos jedan red piškota. Staviti u frižider, i sutradan izvrnuti na tacnu, ukrasiti šlagom ili čokoladom i PRIJATNO.
Voćna Šeherazda
1 pakovanje keksa
1 litra mleka
3 pudinga od vanile
5 kašika šećera
150 grama dorbo jutro margarina
100 grama šećera u prahu
500 ml slatke pavlake
600 grama malina ili voća po izboru
Priprema:
Pomešati puding, šećer i 200ml mleka posebno, a ostatak mleka staviti da provri.
Zakuvati puding, i staviti ga sa strane, prekriti providnom folijomi ostaviti da se potpuno ohladi.
Kada se puding bude ohladio, ulupati margarin sa prah šećerom i sve zajedno sjediniti. Umutiti slatku pavlaku.
Keks podeliti na tri jednaka dela. Prvi deo složiti po tacni(ne umačeš ni u šta) i pažljivo naneti prvi sloj fila jer će se keksići pomerati. Preko fila voće, pa premazati slatkom pavlakom. Preko ide drugi sloj fila, opet voće, slatka pavlaka, treći sloj keksa, fil i slatka pavlaka.
Ostaviti da odstoji i PRIJATNO.
Autor: Marta Mesicki