SAVRŠENI SLATKIŠI

Lepota i zdravlje

 Predpraznično raspoloženje, uzavrele misli, želje…darovi, sve se šareni i sija. Miriše sve prosto na Novu godinu..miriše onda i na poznate nam i nezaobilazne omiljene naše savršene slatkiše za ovu priliku. Mada, i ne samo za ovu!

Naredna tri recepta, su za sve domaćice, uvek voljeni od svih generacija i rado vidjeni gosti svake trpeze, nema neuspeha, samo uživanje. 

 

Plazma torta

600 grama mlevene plazme

250 grama margarina

200 grama šećera u prahu

1 čaša gaziranog soka od narandze

Priprema:

Penasto umutiti margarin sa šećerom, dodati keks i sok pa rukama dobro sve sjediniti. Oblikovati tortu, po želji i ukusu mogu se dodati bananice čokoladne, suvo grožđe, žele, seckana čokolada… Ukrasiti po želji i PRIJATNO.

 

 

Markiza torta

Potrebno je:

2 kutije piškota

250 grama margarina, putera

200 grama šećera u prahu

250 grama Menaž čokolade

6 jaja

2 kašike ruma, 2 dl mleka za umakanje piškota

Priprema:

U šerpu od 2,5l poredjaj piškote koje ste prvo umakali sjedinjeni rum i mleko,

Ređati cele po dnu, a sa strana posude polovine piškota.

Umutiti dobro margarin i šećer, pa dodati 6 žumanca jedno po jedno, rastopi čokoladu pa toplu dodati u fil. Umuti posebno belanca, i varjačom umešati u fil. Gotov fil preliti preko piškota. Na vrhu poredjati jos jedan red piškota. Staviti u frižider, i sutradan izvrnuti na tacnu, ukrasiti šlagom ili čokoladom i PRIJATNO.

 

Voćna Šeherazda 

1 pakovanje keksa

1 litra mleka

3 pudinga od vanile

5 kašika šećera

150 grama dorbo jutro margarina

100 grama šećera u prahu

500 ml slatke pavlake

600 grama malina ili voća po izboru

Priprema:

Pomešati puding, šećer i 200ml mleka posebno, a ostatak mleka staviti da provri.

Zakuvati puding, i staviti ga sa strane, prekriti providnom folijomi ostaviti da se potpuno ohladi.

Kada se puding bude ohladio, ulupati margarin sa prah šećerom i sve zajedno sjediniti. Umutiti slatku pavlaku.

Keks podeliti na tri jednaka dela. Prvi deo složiti po tacni(ne umačeš ni u šta) i pažljivo naneti prvi sloj fila jer će se keksići pomerati. Preko fila voće, pa premazati slatkom pavlakom. Preko ide drugi sloj fila, opet voće, slatka pavlaka, treći sloj keksa, fil i slatka pavlaka.

Ostaviti da odstoji i PRIJATNO.

Autor: Marta Mesicki

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *