Da li je vreme za bebe?

Društvo

Bliži se kraj godine, pa je vreme da sagledamo ovu 2020. u celini. Jedno od najvažnijih stvari posmatranja jeste aspekt nataliteta.

Ono što predstavlja veliki problem po Srbiju jeste pad nataliteta, koji je povezan i sa odlivom mozgova, tj. odlazak mladih u druge zemlje.

Naime, prema Republičkom zavodu za statistiku, Srbija je za godinu dana izgubila preko 37.000 stanovnika, što bi po veličini odgovaralo gradu Jagodina, ali podatak da je od 2010. do 2019. broj ljudi koji žive u Srbiji smanjen za više od 364.000, je veoma uznemirujuć.

Demografska slika Srbije izgleda ovako: jedna petina stanovništva čine penzioneri (stariji od 65 godina), a samo 14,3% mlađih od 15 godina. U 2019. godini rođeno je 64.399 beba, ali je samo u 7 gradova i opština zabeležen pozitivan prirodni priraštaj. To su gradovi: Bujanovac, Zvezdara, Preševo, Novi Sad, Sjenica, Novi Pazar i Tutin. Najmanje beba rođeno je u Topoli, Ražnju, Crnoj Travi, Negotinu, Malom Crniću i Gadžinom Hanu.

Međutim ovo nije sve, takođe raste i prosečna starost prvorotki, pa prema nekim podacima žene prvo dete rađaju tek u skoro 29. godini.

Što se tiče mortaliteta 2019. godine umrlo je 201.458 osoba, a prosečna starost iznosila je 75 godina. Uzrok smrti najčešće je bio bolest sistema krvotoka, ali tu su i tumori, kao i bolesti disajnog sistema.

Autor: Milica Stanković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *