Ko je bila Mulan?

Kultura

Diznijeva junakinja koja se pojavljuje od 1998. godine i započinje novi stil kod devojčica poznata je po svojoj hrabrosti, odlučnosti jednom rečju Mulan. Animirani crtać koji je prilagodjen deci, mada svi volimo da gledamo moćnu devojčicu koja zrači snagom I borbenošću. Retke su hrabre devojčice kojima Mulan nije idol iz detinjstva. Naime, crtać ima priču iza sebe koju mnoga deca ne znaju i sada bi već “velika deca” mogla da obnove znanje o svom liku detinjstva i sagledaju još dublje priču o njoj.

Za kompaniju Dizni, kao inspiracija za crtani film o mladoj ratnici poslužila je drevna Kineska pesma “Balada o Mulan” “ 

Iako ni balada nije garant i siguran dokaz da je devojka Mulan stvarno postojala, milioni Kineza iz generacije u generaciju prepričavaju priču o njoj, kao stvarnom postojanom biću.

Prema legendi njeno pravo ime bilo je Hua Mulan, u nekim verzijama joj je prezime bilo i Vei ili Zhu.Živela je u periodu izmedju 4. I 6.veka, tokom vladavine Južne i Severne dinastije. Baš kao i u crtanom filmu Kina je bila napadnuta od strane Mongola, muškarac iz svake porodice je bio pozivan u rat. Hua Mulan nije imala muškog naslednika pa je odlučila da se prijavi umesto svog oca koji je bio bolestan. Uzima konja, sve što joj je potrebno za rat i odlazi od kuće na dugi niz godina.

Legenda o Mulan priča kako je bila izuzetno vešta sa oružijem i mačevima, još kao mala je odlično baratala time,  prosto je bila rodjena za to. Dok su druge devojčice volele krpice i spremale se za udaju, ona je imala viši cilj. Posedovala je i odlične borilačke veštine. Hua Mulan je u ratu provela dvanaest godina pretvarajući se da je muškarac. Bila je odlikovana čak dvanaest puta. Napredovala je i u vojnoj hijerarhiji, pa je stigla i do veoma visokih činova. Kako kaže legenda, nakon dvanaest godina priznala je svojim sabornicima da  je žena i vratila se kući. 

Postoje još dosta izvora gde se ova hrabra ratnica spominje. U knjigi objavljenoj u vreme dinastnije Ming (izmedju 14. i 17. veka) piše o široj slici i o onome što je usledilo nakon legende o kojoj se priča. Prema ovom romanu, Mulan je po povratku kući iz rata saznala da joj je otac koji je bio bolestan preminuo, a da joj se majka preudala. Čak to nije kraj već biva pozvana da bude konkubina kod tadasnjeg vladara regiona Hešena Kana, nakon čega kako bi se spasila sudbine odlučuje da oduzme sebi život. Da li je Mulan stvarno postojala ili ne, da li je ovo sve mit i legenda, da li je neki deo tačan a neki ne, ne znamo i verovatno nikad nećemo ni saznati. Mulan je bila veliki ratnik, hrabra devojka, i jedno je sigurno, devojčice koje su živele godinama posle nje i koje će živeti postaju “malo Mulan” , samim tim, Mulan postoji.  “Muški zec ima teške prednje šape, ženski ima tendenciju da škilji. Ali kada trče rame uz rame blizu zemlje, ko mi može reći ko je mužijak ili žensko” Mulan.

Autor: Marta Mesicki

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *