Toksična muškost ( toxic masculinity)

Lepota i zdravlje

Toksična muškost je konstrukt po kojem se od muškarca očekuje da bude agresivan, nasilan, da ne plače i da ne pokazuje emocije…

Prema istraživanju ABC News-a iz 2018. godine čak 42% momaka( od 18 do 34 godine) su rekli da u pop kulturi pronalaze inspiraciju za razumevanje muškosti. Ovako razmišljanje vlada globalno.

Kako ovo utiče na društo?

  • Podstiče se nasilje. U Srbije je u proteklih 10 godina ubijeno preko 320 žena u porodičnom nasilju.
  • Muškarci se obeshrabruju da traže pomoć, a retko svoje probleme dele sa drugima. U Evropi, samoubistvo se dečava 4 puta češće  kod muškaraca nego kod žena.
  • Homofobija. Želeći da odbrane svoju „muškost“, vredjaju se ako im neko kaže da su gej.
  • Toksične veze. Muškarci odbijaju da podele svoje emocije, društvo ih uči da su „sve žene iste“, pop kultura ih uči da gledaju na žene samo kao na seksualne objekte.

Na Balkanu, muškarca sa jedne strane pogadjaju „tradicionalne“vrednosti koje ga ohrabruju da bude ovakav, a sa druge muzika i filmovi koji ga uče šta je „normalno“ i „prihvatljivo“.

Prvi korak u rešavanju ovog problema je priznanje da problem stvarno postoji, da je štetan i da ima loš uticaj na društvo. Svaki muškarac koji je ovoga svestan već je pomogao ljudima oko sebe, i sebi.

Autor: Ksenija Radonjić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *