Industrija influensera: društveni mediji postaju profesionalni

Biznis

YouTube je nekada bio platforma na kojoj su gledaoci besplatno gledali amaterske video snimke. Međutim, kako je video tehnologija postajala sve sofisticiranija, video snimci su postajali sve skuplji i dugotrajniji. Tako su kreatori video zapisa postali komercijalno orijentisaniji dok su tražili načine da plate troškove, pa čak i ostvare finansijsku dobit od svih sati koje su proveli stvarajući sadržaj.

U početku se činilo da je prodaja oglasnog prostora rešenje, ali je prihod od oglasa naglo pao, i iako neke platforme poput TikTok-a subvencionišu kanale, naknada je mali. Kreatori mogu da prodaju robu sa veb lokacija, ali prodaja je obično ograničena i neredovna, tako da veb lokacije, posebno one sa više kreatora, ne mogu da pokriju troškove. Ova poteškoća, plus suočavanje sa nekim ograničenjima, učinila je neophodnim još jedan izvor prihoda.

Sortirana hrana, popularni YouTube kanal za kuvanje, bio je jedan od prvih kanala koji je stvorio klub sa plaćenim članstvom, koji su nudili zajedno sa svojim besplatnim veb lokacijama na društvenim mrežama. Koristili su svoje besplatne veb lokacije za promociju svog kanala, kladeći se da će se njihova pretplata od 2,4 miliona fanova pridružiti u zamenu za specijalni sadržaj i ekskluzivne aplikacije. I drugi popularni kanali su učinili isto.

Za gledaoce YouTube-a i ostalih društvenih medija to znači da obožavatelji češće moraju da plaćaju podršku svojim omiljenim kanalima, a svaki put kad se na klubu pojavi tekst nekog od članova sa kanala, to više početna ideja o besplatnim društvenim mrežama izmiče.

Potrebe stvaralaca da stabilizuju svoje prihode društvene medije pretvara u influensersku industriju koja sve više liči na tradicionalne medije kojima se prvobitno suprotstavljala.

Autor: Milica Stanković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *