Bajden obećava da će se boriti protiv globalnog zagrevanja

Biznis

Džo Bajden navodi da će jedna od njegovih prvih akcija na mestu predsednika SAD biti ponovno pridruživanje Pariskom klimatskom sporazumu. Sporazum je međunarodni pakt za zaustavljanje globalnog zagrevanja, iz kojeg je Donald Tramp povukao Ameriku 2017. Stručnjaci veruju da bi, ukoliko prosečna temperatura Zemlje poraste za samo 1,5 ºC, ostrvske države mogle da potonu i ekstremno hladno i toplo vreme bi se povećalo. Ali svetski lideri se nadaju da ako se SAD, koje su zajedno sa EU, Južnom Korejom, Kinom i Japanom odgovorne za preko 50% emisija štetnih gasova, obavežu na borbu protiv globalnog zagrevanja, postoji šansa da to i zaustave.

Bajdenovi planovi za smanjenje emisija i smanjenje emisije ugljenika u Americi vrlo su ambiciozni. Predlaže da se proizvodnja električne energije u SAD-u oslobodi ugljenika do 2035. godine i postigne neto nula emisija do 2050. To znači da će svaki proizvedeni ugljenik biti nadoknađen oslobađanjem kiseonika, na primer zelenim površinama.

Planira da uloži 2 biliona dolara kako bi četiri miliona zgrada učinio energetski efikasnim i uložio u javni prevoz, električna vozila, stanice za punjenje i podsticaje za kupovinu električnih automobila. Sve ove akcije imaće dve svrhe: učiniti Ameriku zelenijom i vratiti ljude na posao.

Bajdenov uspeh zavisiće od podrške kongresa. Republikanska stranka i dalje kontroliše američki senat, ali nedavno su neki republikanci pokazali spremnost da rade sa demokratama. U septembru su obe strane sarađivale na usvajanju zakona o ograničenju HFC-a, moćnih gasova staklene bašte koji se koriste kao rashladna sredstva.

Autor: Milica Stanković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *