Film o Marku Kraljeviću

Kultura

Filmski centar Srbije doneo je odluku da finansira film Dejana Žečevića „Marko Kraljević“. Film je dobio 32 miliona finansijske pomoći. Scenario su u saradnji radili Dejan Zečević i Maja Todorović, a glavna uloga poverena je jednom od najpopularnijih i najboljih glumaca mlađe generacije, Milanu Mariću.

Ovo ostvarenje pratiće najvažniji deo života Marka Kraljevića. Film će objediniti istoriju, poeziju i mitologiju. Osnova filma biće epska pesma „Marko Kraljević i Musa Kesedžija“. Komisija je ocenila da film ima veliki potencijalni značaj za čitavu domaću kinematografiju. Ovo delo treba da predstavlja spoj istorije i epike, kako je Marko Kraljević od antiheroja postao heroj. U planu je i serija o Marku Kraljeviću u kojoj bi trebalo da se pojave i turski glumci poznati našoj publici.

Indijski režiser S. Šridar snimio je film „Marko Kraljević – Fantastična avantura“. U glavnoj ulozi našao se Mateja Popović. Film je sniman po motivima naših narodnih pesama koje je Šridar čitao i pretvorio u film. Premijera je održana 21. januara 2015. godine. Sam naziv filma svedoči da se radi o filmu sa elementima fantastike. Režiser je izjavljivao da je ovo porodična fantazija, a da mu je uzor negde bio Gospodar Prstenova. Film je snimljen bez pomoći države u finansijskom smislu, pa su sve to nadomestili gomilom digitalno vizuelnih efekata.

Trebalo je da dođe režiser čak iz Indije da bi se snimio film o Marku Kraljeviću. On je bio prvi dovoljno odlučan da snimi film o tako važnoj ličnosti, iako možda nije ni bio svestan u šta se upušta. Sve pohvale za smelost i ideju, ali teško je snimiti film bez potpunog razumevanja junaka i njegovog značaja za narod koji ga je zapravo i stvorio. Lako se u ode u krajnost gde sve izgleda kao parodija.

Značaj Marka Kraljevića za naš narod nemerljiv je. Iako je istorija o Marku Mrnjavčeviću različita od epske pesme o Marku Kraljeviću, nikada nije umanjen njegov značaj. To je junak koji jedini ima svoj zaseban ciklus pesama, junak koji je izrastao od istorijskog antiheroja do epskog junaka.  U lik Marka Kraljevića utkane su sve nade srpskog naroda u sebe i u svoje junake. Junak na kome je izgrađen čitav jedan kult junaštva, hrabrosti, srpstva, borbe. Na pričama o Marku odrastale su generacije Srba, učile su kako se čuva otadžbina i svaki kamen svoje zemlje. Ni jedan naš junaka nema toliko hvalospeva, koliko ih ima on. Marko Kraljević je simbol opstanka srpskog duha, ponosa i časti.

Čitava ekipa filma nosi veliku odgovornost jer radi na jednoj od sigurno najbitnijih ličnosti naše celokupne istorije. Imena kao što su Dejan Zečević, Maja Todorović i Milan Marić obećavaju spektakl koji je dostojan imena Marka Kraljevića.

Želimo im sreću i polažemo velike nade u ovaj film.

 

Autor: Nevena Vićentijević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *