Da li će nova Bajdenova administracija biti bolja ili lošija u odnosu na Trampovu?

Politika

Nedavno smo bili svedoci smene predsednika SAD-a i čini se kao da je ceo svet bio uključen u te izbore. Danima smo čekali „konačnu presudu“, a onda je i dočekali. To je bilo najnepopularnije rešenje za odigravanje američkih izbora za ove prostore. Bajden je nasledio Trampa i tako zapitao ljude – šta će se sada u našim životima promeniti?

Suštinski, ništa. I dalje će priča biti ista, i dalje ćemo pričati o ulasku u Evropsku Uniju, i dalje ćemo raspravljati o statusu Kosova, iako je veliko pitanje kolikog to smisla sada ima i kakvog. Biće isto otvoreno ineresovanje za globalnu modernizaciju, baš zbog ulaska u EU, težiće se ka stabilnosti i saradnji u regionu, kao i do sada.

Aktuelna dešavanja daju naznaku da će u vidu trača i strepnje u našim razgovorima biti i Madlen Olbrajt – žena koja zbog svoje političke prošlosti nije nešto popularna u Srbiji.

U principu, šanse da se politika SAD-a prema Srbiji promeni značajno ravne su nuli i teško zamislive, a naročito za one koji priželjkuju najpovoljniji mogući pravac po našu zemlju. Čini se da Srbija nije centar politike velikih sila i da od nas ne zavisi konačan rezultat političke trke na planeti. Dobro, lepo je misliti o tome, zar ne?

Srbija će nastaviti da ide putem kojim je išla do sada, a ukoliko dođe do promene, malo je verovatno da za to treba da se pozivamo na američku spoljnu politiku. Trentno bitnija tema jeste naša politika, kako spoljašnja, tako i unutrašnja. Trenutno je bitno naučiti ljude da se uključe u politiku i da se na taj način opismene. U suprotnom, nema puno smisla pričati o odnosima drugih država prema nama, a još manje velikih sila. 

Ako bismo da pričamo o spoljnoj politici Amerike, na primer, moramo biti u stanju da zdravorazumski mislimo i uočavamo stvari koje su bitne u takvim analizama. Gubljenje je vremena prepričavati konferencije za medije, ako je to jedino što znamo o stanju te politike. Nema puno smisla i logike baviti se vrhom brda, a biti zaglavljen u blatu podnožja. 

Kakva je spoljna politika SAD-a prema Srbiji ne treba da nas, barem dodatno, brine, jer ona je ista. Problem, a i razlog za to je što smo i mi oduvek isti. Nije li vreme da skupimo hrabrost i učinimo promene? Možda tada ne bude centralno pitanje šta drugi hoće sa nama i od nas. 

Ovakva situacija stalnog razmišljanja šta će sa nama biti ako neko drugi nešto promeni ili misli budi poređenje sa nesigurnim tinejdžerima koji bi bili modeli sa Instagrama. Pri tom, ni zbunjeni tinejdžer, ni fensi Instagram nisu stvarni.

 

Autor: Jelena Luković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *