Tuga u kamenu

Kultura

Mogulski car Sabahudin  Mohamed Šah Džahan u mladosti poznat kao princ Huram, a kasnije kao Šah Džahan što u prevodu znači kralj sveta je za svoju ženu u 17. veku izgradio Tadž Mahal. 

Njegova supruga Ardžumand Bano Begum, dolazi iz moćne persijske porodice sa 14 godina je bila verana sa Šah Džahana, a nakon pet godina je došlo do venčanja, on je svoju suprugu voleo zbog neverovatne lepote kao i plemenitosti i dobrote. Da bi joj odao počast on joj je dao nadimak Mumtaz Mahal Što znači dragi ukras lepote.

Ona je njemu rodila četrnaestoro dece, a na poslednjem porođaju je zbog komplikacija umrla.

Kada je vladar čuo vest on je od tuge osedeo preko noći, rešio da svoju tugu pretoči u kamen i da svojoj voljenoj podigne  spomenik za večnost, kroz gradnju ispevana je ljubavna pesma u kamenu.

  1. godine započeta izgradnja spomenika, ceo kompleks gradjenje trajao je 22 godine dok su zgrade i vrtovi dovršeni u narednih pet godina.

Telo njegove žene je prvobitno sahranjeno u Burhan Buru a kasnije preneto u Agru u Indiji. Pored nje je sahranjen i njen muž.

Ukupni troškovi za izgradnju procenjuju se na oko 32 miliona, tadašnjih rupija

Tadž Mahal je velika kupola od spolja je visoka 44m dok je iznutra njena visina samo 24 m.

Ovaj spmenik je odmah postao i deo liste svetske baštine Unesco i ova organizacija ga opisala kao dragulj mogulske umetnosti u Indiji

Određeno je da se samo pet noći mesečno može posetiti Tadž Mahal, a pored toga može i u noći punog meseca, velika je retkost posetiti Tadž mahal noću. 

Od kad je krenula epidemija korona virusa Tadž Mahal je zatvoren, međutim maja 2020. godine oštećeni su kapija i dve ograde usred jake oluje sa grmljavinom.

Agro u kojem se nalazi Tadž Mahal, je veoma neugledan i razuđen grad ali u sebi čuva najveće bisere mogulsko građevinskog genija. 

Mnogi stanovnici Argre često govore da nije Tadž Mahala niko ne bi dolazio i obilazak ovog grada.

Mauzolej Itmad ud Daula Što znači stub države, takođe se nalazi u Agri, koji je ćerka Mehrunisa podigla svojim roditeljima početkom 17 veka.

Ovaj grad u sebi čuva građevine pune tuge, koje su i nastale kao rezultat prevelike ljubavi, prilikom putovanja u Indiji ne treba izostaviti grad Agru.

 

Autor: Aleksandra Stanimirović

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *