Njegovo veličanstvo, Uvac.

Društvo

 

Kraljevstvo beloglavog supa i fantastičnih vidikovaca. 

 

Specijalni rezervat prirode „Uvac“ je prirodno dobro od izuzetnog značaja, preciznije, prirodno dobro I kategorije. 

 

Pozicioniran je u jugozapadnoj Srbiji između planina Zlatar, Murtenica, Čemernica, Javor i Jadovnik na 7543 hektara površine, sa najvišom nadmorskoj visinom od 1322m. 

Prostire se na teritorijama dve opštine i to ⅔ u Novoj Varoši i ⅓ u Sjenici. 

 

Centralno mesto u ovom rezervatu pripada reci Uvac, njenom krečnjačkom kanjonu i ukčještenim meandrima koji su poznati i van Srbije. 

 

Pored reke Uvac, poznate su i brojne pećine koje se nalaze u ovom rezervatu. Veličinom variraju od vrlo malo do jednog do sada u Srbiji najvećeg pećinskog sistema koji je do sada u Srbiji otkriven – Ušački pećinski sistem. Nije istražen do kraja, ali do sada se istraživači mogu pohvaliti sa 6185 metara dubine istraženih kanala. Sastoji se od dve pećine – Ušačke i Ledene, kao i jame Bezdan koja ih spaja. 

 

Rezervat se može pohvaliti sa 130 vrsta ptica koje tu stanuju, ali jedna vrsta je posebna i vrlo retka, te se može naći jedino na ovom mestu, to je beloglavi sup, jedna od dve preostale vrste lešinara koje se gnezde u Srbiji.  Ova veličanstvena ptica ima raspon krila do čak tri metra i vrlo je raspoloženja za pokazivanje turistima koji dođu u obilazak, pa lete iznad kanjona pokazujući svoju impozantnu lepotu. 

 

Uvac je još poznat i po svojim vidikovcima sa kojih se pruža pogled na meandre od kojih zastaje dah. 

 

Ukoliko imate u planu obilazak Srbije, Uvac je jedna od prvih destinacija koju morate posetiti i koju nikada nećete noći zaboraviti, jer lepote i utisak koje pruža su neponovljivi! 

Autor: Vesna Đunisijević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *