Srebrna planina, Sunčana planina – atrakcija lavina

Biznis

Iako je najveća, i važi za najpopularniju zimsku destinaciju u Srbiji, mnogi posetioci nisu upoznati sa svim čarima Kopa, pa se pitaju šta to brojne turiste, kako širom Srbije, tako i šire, privlači da posete Srebrnu planinu. Ne zauzima mesto broj 1 samo po veličinini. Da, jeste najveći planinski venac, ali je, pored toga i najposećeniji zimski centar, najpopularnije skijalište u Srbiji. Srebrna planina, ime koje asocira na snežne padavine, na ledeni tepih, ujedno je i najsunčanija srpska planina. Jasno je da planinarenje nije rezervisano samo za zimski period, i u letnjem periodu ova planina pružiće turistima nezaboravno iskustvo, i razne aktivnosti od kojih će svako pronaći nešto interesantno i uspeti da ugodi sebi. Od mira i čistog vazduha za zaljubljenike u prirodu i istraživače, preko adrenalina za avanturiste željne nezaboravnih iskustava, sve do porodične idile, pruža ovaj mali komad raja na Zemlji.

Predstavljamo samo neke od atrakcija koje godinama unazad priređuje Sunčana planina.

Sunčana planina? Upravo tako!

To je samo jedan od nadimaka Kopa. Mislili ste da Sunce ne izlazi i ne zalazi među obronke planina? Naprotiv, upravo njihova visina ih čini bližim Suncu. Sunčana – zaključujete – zbog velikog broja sunčanih dana, kojih u proseku ima oko dve stotine godišnje, pa je ovo dovodi na mesto najsunčanije planine Srbije. Uprkos tome, snežne pahulje u vidu tepiha koji oblažu staze i šume ove planine, zadržavaju se u proseku duže od šest meseci. Zato ne dopustite da vas ovaj nadimak prevari, sunce obasjava, ali ne pruža uvek letnje temperature. Naime, prosečna temperatura je -5,5, u toku hladnih meseci, a tokom jula i avgusta, jedva čitavih 10 stepeni.

Iz kojeg god pravca da putujete ka ovim bajkovitim predelima, bilo da se radi o sopstvenom prevozu ili ne, Kop je veoma lako naći. Od prestonice je udaljen oko 300 km, a putovanje automobilom traje nepuna 4 sata. Postoji nekoliko svakodnevnih direktnih linija do Srebrne planine iz Beograda, Novog Sada i Niša, a iz ovih gradova zimi su obezbeđene čarter autobuske linije zahvaljujući Supernova travel kompaniji.

Kao prestonica turizma u Srbiji, Sunčana planina nudi široki spektar hotela, motela, apartmana, vila, privatnih kuća, i sve to u zavisnosti od budžeta kojim raspolažete i Vaše odluke. Samo neki od nadaleko poznatih hotela na Kopaoniku su: Grand, Putnik, Nebeske stolice, Kraljevi čardaci. Svi hoteli se nalaze u neposrednoj blizini skijaških staza, pa sa prozora možete uživati u direktnom prenosu vratolomija, ukoliko i sami niste ljubitelj istih.

Pošto smo se upoznali sa ovim važnim, ali ne tako interesantnim informacijama, pređimo na zabavniji deo.

Kada je u pitanju skijanje, zimska sezona na Kopaoniku traje od prve nedelje decembra do kraja aprila. Nažalost, ili na sreću, gotovo čitava površina skijaških staza ove predivne planine pokrivena je sistemom veštačkog osnežavanja, pa je zavaljujući tome omogućeno da sezona duže traje, ali i vrhunski kvalitet staza. Ljubitelji zimskih sportova, ali i oni koji samo uživaju u posmatranju prirode, imaju priliku da putuju žičarom, čija ukupna dužina iznosi 22 km. Sa mrežom žičara ukupne dužine od 22 km i sa desetinama uređenih skijaških staza, 37000 putnika na sat preveze se žičarom, a brzina kojom se kreće je vrtoglavih 2,5 do 5 km/h. Kop je savršena destinacija za one koji se profesionalno bave skijanjem, ali je podjednako atraktivna iza one koji su svojim stopalima tek zagazili u ovaj snežni svet, jer se ovde nalaze i brojne ski-škole sa brojnim licenciranim instruktorima, uz čiju je pomoć moguće savladati osnovne korake i kasnije se sigurim korakom upustiti u carstvo ledenih staza. Ono čemu se mnogi posebno raduju jeste noćno skijanje, a ovde je moguće iskustiti ovaj uzbudljivi vid skijanja na tri staze: Pančićev vrh, Karaman greben i Malo jezero, a određenim vikendima noćne staze se pretvaraju u sankalište, pa je ova atrakcija posebno izneresantna i zabavna za sve uzraste. 

Sa druge strane, za one kojima je adrenalina dosta i u poslovnom svetu, pa na ovu snežnu planinu dolaze sa ciljem da u prirodi pronađu spokoj i odmor od svakodnevnih uzburkanih obaveza, Kop i te kako ima šta da ponudi. Naime, nacionalni park Kopaonik obuhvata teritoriju od skoro 12 hiljada hektara, a spada u najvažnije biodiverzitete kada se radi o endemičnim vrstama. Na ovoj teritoriji smešteno je 13 prirodnih rezervata i 26 spomenika prirode. Osim toga, nacionalni park Kopaonik ima  15 zaštićenih nepokretnih kulturnih dobara. Istraživanjem svih lepota kojima Kop raspolaže posetioci će zaboraviti da postoji svet izvan ove idilične čarolije, jer pored prirodnih dobara kao što su nepokretne znamenitosti i biljke, Srebrna planina stanište je i predivnim životinjskim vrstama. 40 vrsta sisara i oko 180 vrsta ptica pružiće vam osećaj da se nalazite u kakvom animiranom filmu, a posebno se ističu leptirići, koji svojom lepotom predstavljaju živi ukras ovog područja, a njih je do sada pobrojano oko 140 raznolikih vrsta. 

Ukoliko ste se pitali zašto baš Kopaonik spada u te lokalitete koji se nikada ne „skinu“ sa liste destinacija za ekskurzije, i pitate se za čim to deca plaču kada se vrate s puta, nadamo se da je sada jasno, i da ste među pregršt ovih ideja i zanimacija koje Sunčana planina nudi pronašli nešto što vas je zainteresovalo da svoje naredno putovanje planirate baš na ovoj destinaciji, bilo da je letnja ili zimska tura u pitanju, jer Kopaonik, pored zimskih aktivnosti, sigurno će vas oduševiti izborom svog letnjeg sadržava, poput paraglajdinga, biciklizma, alpinizma, tjubinga ili mnogih drugih, koje ste zamišljali samo u okviru velikih planinskih venaca van Srbije.

Mnoge od ovih ideja možete ili ne morate posetiti, u zavisnosti od toga sa kakvim ste ciljem došli na planinu, ali ono što neizostavno morate posetiti, i bez čega put na Kopaonik gubi smisao jesu: Nebeske stolice, Mijatovića jaz, vodopadi Jelovarnik i Barska reka, i za kraj, Pančićev mauzolej, nazvan po velikom srpskom naučniku i prirodnjaku, koji je otkrio samo neke od tajni koje netaknuta priroda Kopaonika vešto skriva od ljudskih pogleda i ruku, Josifu Pančiću.

Ukoliko dosad niste zimovali leti, letovali na planini, ili zimovali uopšte, Srebrna planina je savršena prilika da u predstojećoj godini isprobate nešto novo i štriklirate na listi svojih ostvarenih želja ovo nesvakidašnje iskustvo.

Autor: A. P.

 

4 thoughts on “Srebrna planina, Sunčana planina – atrakcija lavina

  1. Divan članak, bas sam gledala gde bi mogla da odem posle praznika malo i razmislicu da posetim Srebrnu planinu jer mi super zvuči, a Kopaonik sam posetila već

  2. Obožavam zimu i njene čari, i mislim da je Kopaonik najbolja destinacija za zimovanje (ili naravno, letovanje) kod nas. Takodje je savršena za one koji ne žele u potpunosti da se opuste tokom odmora jer dok ste tamo svašta novo može da se nauči i vidi, od veština, do prirodnih lepota, istorije… Kad jednom odeš, da nikad ne poželiš da se vratiš!😍

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *