Da li će kuća najodlikovanije srpske heroine biti obnovljena?

Društvo

Ako ikada poželite da vidite kuću u kojoj je živela srpska Jovanka Orleanka, žena koja je dobila najviše odlikovanja u istoriji ratovanja, to možete učiniti na adresi Milunke Savić 25, na Voždovcu. Da, na toj adresi pronaći ćete kuću u kojoj je najlepše dane svog života provela naša narodna heroina Milunka Savić. Ali pre nego što odete, dobro se pripremite. Ono što ćete tamo zateći neće vas ostaviti ravnodušnim. Nateraće vas na razmišljanje o tome koliko cenimo narodne heroje, koji su svoje živote žrtvovali za našu bolju budućnost i kako im se za to zahvaljujemo. A možda će vam naterati i koju suzu na oči.

Trošna omanja kuća Milunke Savić samo što se nije urušila. Fasada je oštećena, zidovi nagrizeni vlagom. Kroz popucala stakla na prozorima duva promaja. Zarđala tabla, na kojoj se jedva može pročitati da je tu živela narodna heroina, stoji na zidu preko kojeg se proteže velika pukotina. Nekada lepa skromna kućica sa baštom prepunom cveća i jagoda danas služi samo kao prolaz do druge kuće. Drvo ispod kog je Milunka volela da sedi i priča svoje dogodovštine iz ratova odavno je posečeno.

Od 1974. godine kuća je u vlasništvu porodice Jovanović. Kako je sadašnji vlasnik ispričao, građevina nije ni pod kakvom zaštitom. I kada je kupio, bila je u lošem stanju. On je više puta pokušao da je renovira, kako bi sačuvao uspomenu na ženu-junaka, ali mu to nije uspelo. Zato je rešio da dozida novi deo, u kome živi sa svojom porodicom. 

U opštini Voždovac su više godina navodili da nemaju sredstava za renoviranje kuće. U Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda kažu da kuća nije utvrđena kao kulturno dobro i da nije u njihovoj nadležnosti. Međutim, najnovija informacija je da će kuća biti obnovljena. Gradonačelnik grada Beograda je istakao da će obnoviti kuću, „kako bi buduće generacije mogle da dođu i nauče nešto o životu ove heroine, koja, nažalost, posle svega što je uradila za otadžbinu, nije dobila adekvatno priznanje”.

Nadamo se da će kuća zaista biti obnovljena, jer ova hrabra i pravična žena zaslužuje da joj se divimo i čuvamo uspomenu na nju. 

Autor: Jelena Ćetkovič

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *