Međunarodni monetarni fond

Biznis

Na današnji dan, 27. decembra 1945. godine, Međunarodni monetarni fond je formalno stupio na snagu.

 

Međunarodni monetarni fond (MMF) je osnovan jula 1944. godine, sa ciljem da se uspostavi sistem međunarodne monetarne saradnje i razmene i definisali dogovori koji bi uticali na ekonomski rast, povećanu zaposlenost ali i obezbedili eventualnu finansijsku pomoć zemljama kojima je neophodna. Međunarodni monetarni fond uključuje 190 zemalja članica.

Osnovna polja delatnosti ove organizacije su promatranje, finansijska i tehnička pomoć, čime se proširuje međunarodna trgovina, utiče se na rast zaposlenosti, proizvodnje i dohotka. Zatim se vrši stabilizacija deviznih kurseva i sprečava se konkurentska devalvacija valute. Dakle, sve u cilju obezbeđivanja određenog stepena sigurnosti njenih članica u vođenju ekonomske politike.

Promatranjem se vrše procene propisa novčanih razmena zemalja članica, čime se utiče na stabilnu ekonomiju koja teži rastu i razvoju ekonomije na svetskom nivou.

Finansijska pomoć se odnosi na kredite i zajmove članicama organizacije, čime one pokrivaju proračunski deficit. Usled velike ponude deviza nastale kreditom, dolazi do pada cene deviza na tržištu pojedinih država što inicira veći uvoz robe široke potrošnje ali istovremeno nazadovanje domaće proizvodnje i izvoza. To je, dakle, jedan uređen uzročno-posledični sistem.

Tehničku pomoć MMF pruža u vidu stručnog kreiranja finansijske i monetarne politike zemalja, sve se radi u međusobnom dogovoru, osnivaju se institucije i obrađuju se podaci.

Odluke se unutar Međunarodnog monetarnog fonda donose većinom od 85% glasova, što ukazuje da samo SAD i Evropska unija zajedničkim glasanjem predstavljaju većinu te i donose odluke. Sjedinjene Američke Države imaju najveći glasački udeo u okviru organizacije, potom Japan, Nemačka, Francuska, Velika Britanija i Kina. Bivša Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija je bila jedna od zemalja učesnica Bretonvudske konferencije 1944. godine i jedna od osnivača Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke. Republika Srbija je, nakon raspada SFRJ ali kasnijeg razdvajanja od Crne Gore, nastavila svoje članstvo u ovoj organizaciji.

Aktuelna direktorka i predsednica MMF-a je Kristalina Georgieva, ekonomista iz Bugarske, koja je na istoj funkciji od oktobra 2019. godine.

 

Da li ste mišljenja da Međunarodni monetarni fond verodostojno obavlja svoje funkcije u skladu sa prethodno definisanim ciljevima? Primećuje li se, recimo, njegov uticaj na rast zaposlenih u Srbiji?

Autor: Ana Damnjanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *