Palić – jezero od suza

Društvo

 

Na krajnjem severu Srbije, oko 190 km od Beograda i 8 km od Subotice, nalazi se najveće srpsko prirodno jezero, Palić.

 

Samo jezero je površine od  4,6 km2, sa tri posebne plaže i najveće je prirodno jezero u Srbiji. Jezero je podeljeno na četiri sektora i bogato je ribom i mnogobrojnim biljkama.

 

Ne zna se tačno na koji način je jezero nastalo, ali su u narodu poznate dve legente koje govore o nastanku.

 

Legenda koja se najčešće priča kaže kako je ovo jezero nastalo od suza jednog pastira Pavla, koji je ovde ispasao pa i izgubio svoje stado, on nije mogao da zaustavi suze te je isplakao čitavo jezero, tako je i ovaj skup suza dobio ime po Pavlu – Palićko jezero. To nije zaustavilo druge pastire da ovde dovode stoku, koja se sad kupala u Pavletovim suzama i tako su shvatili da je ova voda lekovita. tog perioda, letnjikovci i vikendice.

 

Prava istorija nastanka jezera nije sa sigurnošću utvrđena, veruje se da je eolsko, karakteristično za polu pustinjske predele. Posle povlačenja Panonskog mora, radom vetra formirane su depresije koje dopiru do gornje površine izvora. Jedna takva bi mogla biti i Palićko jezero. Slaninitet vode se objašnjava sa rastvaranjem natrium hlorida sa okolnoh terenja i spiranjem istog vodom koja je završila u jezeru.

 

Jos pre dva veka se znalo da jezerska voda ima lekovita svojstva, pa je prema ideji lekara iz Subotice, 1845. godine izgrađena gostionica Donja trščara, a nakon toga i kupalište i banja, koju su kasnije posećivali mnogi turisti, kako zbog lekovitih svojstava, tako i da uživaju u prelepoj prirodi.

 

Danas Palić krase mnogobrojne građevine, hoteli, znamenitosti, ali i brojne kulturne manifestacije, od kojih je najznačajniji Festival evropskog filma. Sa svim ovim kvalitetima Palić zasluženo nosi titulu jednog od najvećih turistički centara u Srbiji.

 

Za vreme turističke sezone, temperatura vode je između 18 i 25 stepeni, pa Palić predstavlja idealno mesto za kupanje i beg od letnje žege. Osim ovoga, jezero je značajno i zbog lekovitog blata, pa je ovde moguće i lečenje i banjski opovarak. Obala jezera je duga 17 kilometara i uređena je celom svojom dužinom.

Zbog ovoga, atraktivne su i pešačke ture, ali i pecanje, posmatranje ptica, kao i obilazak parka prirode oko samog jezera. Kada se ovome dodaju i novoizgrađeni hoteli, restorani, manje vile različitih smeštajnih kapaciteta, kao i poslovično dobar noćni život, Palićko jezero postaje mesto koje ne smete propustiti.

 

U blizini jezera nalazi se i Zoološki vrt Palić koji je nastao čak 1950. godine. Površina na kojoj se prostire iznosi 15 hektara i poseduje više od 150 životinjskih vrsta. Godišnja poseta vrtu je preko 150.000 posetilaca iz zemlje i inostranstva i otvoren je tokom cele godine.

 

Pored zoološkog vrta, uz samu obalu pored velike terase i muzičkog paviljona nalazi se “Spomen česma”. Izgrađena je 1912. godine, u čast završetka izgradnje objekata na Paliću i Gradske kuće u Subotici.

 

Ukoliko ste ljubitelj dobrog vina, na pravom ste mestu, jer Palić nudi vina iz svojih vinograda, ovde nalazi čuveni, dobro poznati Vinski put Palić. A ako se nađete ovde krajem septembra, ne propustite manifestaciju “Berbanski dani” koja slavi grožđe i vino.

 

Palićko jezero je nezaobilazna destinacija koja će vas oduševiti i kojoj ćete se uvek iznova vraćati!

Autor: Vesna Đunisijević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *