Heroina Marija Lukić

Politika

Slučaj Marije Lukić razljutio je, probudio i ujedinio mnoge žene u Srbiji ali i doveo u pitanje njihov položaj i sigurnost na radnom mestu.

Mnogo je u našoj zemlji Marija Lukić za koje ne znamo u kom gradu ili selu žive, u čijem preduzeću rade, sa kakvim se kolegama susreću svakodnevno i kroz šta sve prolaze. One ćute jer žive u strahu, strahu od osude, otkaza, strahu od susreta sa onim koji ih zlostavlja, žive u strahu da bi nešto moglo da se desi njima i njihovim porodicama ukoliko samo pomisle da se pobune. Slažete se da smo se sve bar jednom osetile ugroženo, iako smo se samo obukle po ličnom ukusu ili pokušale da odbranimo sopstveni integritet. Okruženi smo nepravdom, osnovna ljudska prava su često neostvariva, a rodna neravnopravnost i dalje prožima svaku poru društva.

Naime, Marija Lukić je hrabra mlada žena, koja se odvažila da prijavi seksualno uznemiravanje koje je trpela na svom radnom mestu od strane Milutina Jeličića Jutke, koji joj je omogućio zaposlenje a za uzvrat očekivao zahvalnost u vidu seksualne aktivnosti. Optuženi je ujedno tada bio lokalni funkcioner stranke Nova Srbija i vrlo moćan građanin Brusa. Iskorišćavanje službenog položaja, Milutin Jeličić Jutka, opravdao je i postojećom zaštitom koju ima od strane predsednika države. Zamislite onda kolike su šanse bile da se ovakvom ponašanju stane na put. U martu 2018. godine je kruševačka policija podnela krivičnu prijavu koja se odnosi na sedam žena, a postupak je pokrenut protiv tadašnjeg predsednika opštine Brus samo u slučaju Marije Lukić. Nakon dve i po godine borbe da se slučaj rasvetli i završi u korist žrtve, optuženi je osuđen na tri meseca zatvora za krivično delo nedozvoljene polne radnje nad zaposlenom Marijom Lukić. Tri meseca za više od dve godine uznemiravanja. Tri meseca za više od petnaest hiljada uznemirujućih poruka. Tri meseca za dve i po godine borbe za pravdu.

U zemlji Srbiji je broj žena koje žive u koži jedne Marije nepoznat. U istoj zemlji živi isto toliko muškaraca, koji bez ikakvih posledica, igraju ulogu Jutke. Sve te pojedinačne drame koje se dešavaju unutar brojnih preduzeća izazivaju ozbiljne mentalne probleme, strah, uznemirenost, nesigurnost, fizičke poteškoće, emotivne rascepe. Žrtve uznemiravanja na radnom mestu su nečije ćerke, majke ili supruge. Nečija sestra, unuka ili drugarica.

Marija Lukić je smogla hrabrost za sve one žene koje na svom radnom mestu trpe muške poglede, dodire, poruke. Marija je bila jedna od onih žena koje sebe krive za seksualno uznemiravanje, preispitujući se da li su previše doterane, našminkane, nedolično obučene ili isuviše ljubazne i da li su same izazvale drugu stranu na nedolično ponašanje. Niti jedan od gore navedenih postupaka zaposlene ne bi trebalo da se smatra uzrokom sekusalnog uznemiravanja na radnom mestu, ali i van njega.

Slučaj heroine, Marije Lukić, otvorio je vrata za rasvetljavanje drugih sličnih događaja i za krčenje puta pravdi u koju smo, nažalost, odavno prestali da verujemo. Marija Lukić nam je pomogla da ponovo poverujemo da svi mi još uvek imamo pravo na sopstvenu čast i dostojanstvo.

 

Autor: Ana Damnjanović

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *