Ban Kulin: zlatno doba Bosne

Društvo

Ban Kulin (1163 – 1204) bio je moćni bosanski ban koji je vladao od 1180. do 1204. godine, najpre kao vazal vizantijskog carstva, a zatim i Kraljevine Mađarske. Kulinova vladavina često se pamti kao amblematična u zlatnom dobu Bosne, i on je zajednički heroj bosanskih nacionalnih narodnih priča. To doba smatra se jednom od najprosperitetnijih istorijskih epoha, ne samo za bosansku srednjovekovnu državu, već i dan danas, ostavljajući trajno sećanje na “bosansko doba mira i prosperiteta”. Na današnjim bosanskohercegovačkim ulicama i gradskim trgovima, kao i kulturnim institucijama i nevladinim organizacijama stoji Kulinovo ime. U čast njegove ličnosti i slave njegovog života, održavaju se brojne kulturne manifestacije i festivali.

Povelja Kulina bana pretstavlja najsrariji dosad pronađeni bosanski državni dokument. Ovaj dokument je simboličan izvod iz matične knjige rođenih bosanske državnosti, jer je to prvi pisani dokument koji govori o bosanskim granicama i elementima bosanske države: njenom vladaru, tronu i političkoj organizaciji. Takođe je zabeleženo stanovništvo Bosne – „Bosanci“. Povelja je bila trgovinski sporazum između Bosne i Republike Dubrovnik i napisana je na starom bosanskom jeziku (Bosančice). To je podstaklo trgovinu i uspostavilo miroljubive odnose između dve države. Kulinu se pripisuju zasluge za otvaranje mnogih važnih trgovinskih puteva.

Poznata izreka “Od Kulina Bana i dobrijeh dana” pokazuje koliko se kult ove ličnosti ukorenio u bosanskom folkloru. Ban Kulin je u Bosni razvio privredu koja se temeljila na razvoju rudarstva i trgovine. Kao osnivač prve nezavisne bosanske države, Kulin je bio i još uvek je veoma cenjen među Bosancima.

Autor: Kristina Bondžulić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *