Pad Čaušeska – 31.godina od ubistva rumunskog diktatora

Politika

Nikolaj Čaušesku, rumunski diktator, rođen je 26. januara 1918. godine a ubijen 25. decembra 1989. u blizini Bukurešta. Bio je komunistički zvaničnik i lider Rumunije od 1965. godine. Čaušeskov režim je bio najrepresivniji u celoj Istočnoj Evropi, a podržavala ga je i rumunska državna bezbednost. U zemlji je vladalo nepodnošljivo stanje, koje je podrazumevalo glad i sirotinju, a uporedo sa tim i megalomanske državne građevinske projekte. Opozicija nije ni postojala, a svako ko bi pomislio na otpor, nestao bi. Njegova tajna policija održavala je rigoroznu kontrolu nad slobodom govora i slobodom medija, i nikako nije tolerisala unutrašnje neslaganje ili protivljenje.

Neposredno pre nego što je svrgnut s vlasti, Čaušesku je izazvao paniku širom zemlje pretnjom da će buldožerima srušiti ruralna naselja sa manje od 2000 ljudi, kako bi mogli da se grade veliki agroindustrijski centri.

Pad Čaušeska započeo je kada je naredio svojim vojnim snagama da pucaju na antivladine demonstrante u Temišvaru. Diktator je pokušao da smiri tenziju govorom, ali masa je sve više ispoljavala nezadovoljstvo, a njegov govor je prekinut. Tokom revolucije, mnogo ljudi je stradalo. Nakon govora, Čaušesku i njegova žena Elena pobegli su iz prestonice helikopterom, ali su ih oružane snage ubrzo zarobile i privele. 25. decembra, na suđenju koje je trajalo manje od sat vremena, par je optužen za genocid i druge zločine. Sledila im je smrtna kazna, pa su nakon osude izvedeni napolje i ustreljeni, a pogubljenje je prenosila državna televizija. Nedugo nakon ovog događaja ukinuta je smrtna kazna.

Autor: Kristina Bondžulić

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *