Rat vlade Srbije sa influenserima

Biznis

Poreznici otkrili i da pojedini jutjuberi, frilenseri i oni koji izdaju stan na dan ne plaćaju poreze i doprinose na prihode iz inostranstva

Poreska uprava Srbije utvrdila je da pojedini jutjuberi i influenseri ne plaćaju poreze i doprinose na prihode iz inostranstva iako zarade u ovoj novoj profesiji idu do višemilionskih iznosa godišnje!

Unakrsna provera

Nepoštovanje poreskih obaveza ustanovljeno je i kod pojedinih frilensera, tj. građana koji u inostranstvu ostvaruju prihod pružanjem usluga razvoja softvera, prevođenja, držanja časova stranog jezika, promocije, grafičkog dizajna, ali i internet klađenja i kod lica koja su izdavala stan na dan.

– PU je, na osnovu raspoloživih podataka o uplatama iz inostranstva i poređenjem tih podataka sa podnetim poreskim prijavama o obračunatom i plaćenom porezu samooporezivanjem i pripadajućim doprinosima na zaradu/drugu vrstu prihoda fizičkog lica kao poreskog obveznika, ustanovila visoku stopu nepoštovanja poreskih propisa i identifikovala ta fizička lica – saopštila je juče PU i pozvala sve te obveznike da pre otpočinjanja poreske kontrole ili podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka samoinicijativno izmire svoje zakonske obaveze.

Transakcije

Advokat Ivan Ninić kaže za Kurir da je svaki građanin, bez obzira na promet, u obavezi da prijavi svaku transakciju, ali da svakako još uvek ima mnogo onih koji posluju u sivoj zoni.

Autorska dela

– Takav način zarade je ruganje sistemu. Jede se supstanca društva, a najviše stradaju zanatlije, ugostitelji i novoosnovani preduzetnici, koji redovno plaćaju poreze. To direktno ugrožava vitalne funkcije države – sisteme obrazovanja, zdravstva i infrastrukture, koji se finansiraju na ovaj način – zaključuje Ninić i dodaje da bi oni koji zarađuju na društvenim mrežama trebalo da imaju poreski tretman autorskog dela, gde bi porez mogao biti od 44 do 65 odsto zarade.

Inače, inostrane firme poslednjih godina sve češće angažuju naše sugrađane za razvoj softvera ili držanje stranih jezika, ali malo ko plaća porez na te prihode. Ogromne pare se slivaju i za iznajmljivanje stana na dan, gde se cene za jedno noćenje kreću od 20, pa čak do 100 evra. Prema mišljenju upućenih, najveće pare u sivoj zoni se zarade na društvenim mrežama, gde pojedinci zarađuju mesečno i preko 4.000 dolara, odnosno preko 51.600 dolara godišnje. S najpoznatijima među njima smo preko poruka kontaktirali, ali njihove komentare nismo dobili.

Poreska uprava najavila je da će krenuti oštrije sa naplatom poreza u vezi sa doznakama iz inostranstva, koja prvenstveno pogađaju predstavnike IT sektora, ali i druga lica koja imaju status tzv. frilensera.

Poreznici su utvrdili da fizička lica, koja zarađuju pružanjem usluga putem interneta, kao što su prevodioci, IT stručnjaci, ali i jutjuberi i influenseri, ne plaćaju porez i druge doprinose. Uprava je zato pozvala sve njih da svoje obaveze izmire, da u suprotnom ne bi dočekali sankcije. Taj poziv uznemirio je frilens zajednicu iz koje poručuju da nije problem plaćanje nameta, ali da žele nešto zauzvrat.

Autor: KsenijaRadonjić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *