Dorćol nekad i sad

Društvo

Dorćol je smešten na opštini Stari grad i jedno je od najstarijih naselja u Beogradu. Njegove ulice povezuju stare i mlade, starosedeoce i došljake, dok ćoškovi urušenih kuća čuvaju mesto nekim novim susretima i ljubavima. Ulični prodavci cveća podsećaju zašto toliko volimo Beograd.

Dorćol postoji još od vremena antičkog Singidunuma, a ulice koje se seku pod pravim uglom karakteristične su i za Dorćol koji danas poznajemo. On se prostire od Kalemegdanskog parka preko Studentskog trga do Bulevara despota Stefana Lazarevića i reke Dunav. Dorćol u predvodu sa turskog jezika (Dort=četiri i jold=put) znači raskrsnica četiri ulice, a odnosi se na raskrsnicu ulica cara Dušana, kralja Petra i Dubrovačke. Ovi putevi su zapravo vodili ka Istanbulu, Vidinu, Beču i Duborvniku, a Doroćol se u to vreme razvijao kao trgovački centar.

Arhitektura ovog dela grada se vremenom menjala, nasilnim putem usled ratova ali i uticajem savremenog društva koje je izgled kuća, zgrada i ulica menjala prilagođavajući sopstvenim potrebama.

Dorćol je podeljen na gornji i donji deo, a interesantna je podela Dorćolaca na one koji su obožavaoci dva najveća srpska kluba, Crvene Zvezde i Partizana. Kada prošetate ovim delom Beograda, možete primetiti grafite posvećene ovim klubovima ali i brojnim znamenitim ličnostima koje povezujemo sa istim. Nije retko da se dešavaju komešanja i previranja među suprotstavljenim stranama, precrtavanje grafita onim sa druge strane ali bez obzira na to, svi su oni ponosni stanovnici Dorćola.

Danas je ovo naselje mesto okupljanja mladih iako je zadržao duh starih vremena. Bogat restoranima i kafićima, naselje nije izgubilo čari nekadašnjieg izgleda te su stare građevine i lokali koji su opstali do danas očuvali sliku starog grada.

Ovo je jedno od Beogradskih naselja koje je uspelo koliko toliko očuvati prošlost i danas dan. U Ulici kralja Petra smeštena je zanatska parfimerija koja nosi ime „Sava“ koja postoji još od 1954. godine, poslastičarnice ali Dorćol krasi i najstarija beogradska kuća. Nalazi se u ulici cara Dušana broj 10, a smatra se i spomenikom kulture jer postoji još od vremena austrijske vladavine. Kasnije je prizemlje kuće služilo kao mesto zanatske radnje.

Ovaj deo starog grada danas krase Bitef Teatar, Dorćolsko narodno pozorište, Muzej nauke i tehnike ali odnedavno i Muzej čokolade.

Koja je Vaša prva asocijacija na Dorćol?

 

Autor: Ana Damnjanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *