Neshvaćeni genije 20. veka

Kultura

Ako vidite osobu sa brkovima, šeširom, štapom, širokim pantalonama i velikim cipelama reći ćete mu odmah: “Isti si Čarli Čaplin ! “. Svi znamo kako on izgleda međutim koliko vas zna, ko je zapravo bio Čaplin?

Prva zvezda sedme umetnosti, režiser, scenarista, producent i svakako glumac – sve ovo odnosi se upravo na istu osobu. Rođen u Londonu 1889, potiče iz umetničke porodice,  zbog koje je kao petogodišnje dete stupio i sam na pozornicu. Već tada je osvojio srca publike kada je usled peha svoje majke Lil Harvi, koja je nastupala u barovima pevajući, preuzeo njeno mesto u trenutku kada je izgubila glas. Ubrzo postao je naslavnije dete-glumac u Engleskoj sa svojih sedam godina. Nažalost nakon toga postao je siroče sa svojim polubratom Sidnijem, te mu je detinjstvo bilo obeleženo bedom i siromaštvom. Uprkos tome već sa dvanaest godina nastupio je u pozorišnoj predstavi, a u toku detinjstva je, baveći se raznim poslovima, naučio ples, akrobatiku i žonglerstvo.

Nakon što je usavršio veštinu pantomime, već sa sedamnaest godina nastupao je širom Amerike i Kanade, a zatim se nakon nekoliko kratkometražnih filmova, preselio u Holivud, gde ga je dočekala prava slava. Upečatljiv stajling donela mu je uloga Skitnice u istoimenom filmu koja mu je od 1915 pa da dalje bila obeležje i deo imidža. Lik je nastao sasvim slučajno, tako što je od kolega pozajmljivao delove odeće i sačinio kostim. Osim što je u dotadašnji svet nemih filmova, čega je postao predstavnik, uneo mnoge novine, počeo je sam i da ih režira. Kasnije osnovao je sa bratom filmski studio u Los Anđelesu.

Film “Veliki diktator” bio je prvi film sa tonom ali ne samo to, već i gest revolta prema Adolfu Hitleru i njegovoj diktaturi. Zbog toga što je sam tumačio njegov lik Adenoida Hinkela u antinacističkoj komediji, bio je proglašen komunistom, zbog čega 1952. godine napušta Ameriku. Ovaj film zabranjen je u mnogim zemljama, kao što je SSSR u čije bioskope nikada nije dospeo. Prilikom dodele Oskara za poseban uticaj i razvoj filmske umetnosti 20. veka 1972. godine se prvi put vraća na Američki kontinent.

Kao i javni život tako je i privatni život Čaplina bio veoma turbulentan. Ženio se četiri puta i imao čak jedanaestoro dece. I danas postoje mnoge kontraverzne priče na osnovu toga što su mu sve žene bile vrlo mlade kada su se za njega udale (16,17 i 19 godina).

Legenda filma, koja je obeležila 20. vek, postao je sinonim nemih filmova. Živeo je sve do 1977 kada je preminuo u Švajcarskoj. U ovoj zemlji je na 127. godišnjicu od njegovog rođenja otvoren Muzej posvećen jednom od najvećih komičara svih vremena.

Autor: Tijana Jovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *