Da li je žena ženi zaista najveći neprijatelj?

Društvo

Od kada je sveta i veka, redovno se priča o ljubomori među pripadnicama lepšeg pola. Da li je to zaista tako, da li zaista postoji tolika zavist među ženama, i zašto je nema u toj meri među muškarcima?

Opšte je poznato da i od najlepše žene postoji lepša, od najbolje bolja. Ali isto tako, lepota je prolazna, pa čemu onda tolika ljubomora i zavist?
Ljubomora je češća kod osoba koje su bliske jedna drugoj, sestara, najboljih drugarica, to zatim prelazi u neko takmičenje. Koja ima bolje ocene, koja ima dužu kosu, koja ima lepšeg dečka i tako u nedogled.

Stručnjaci se slažu da je ovo osećanje karakteristično za tinejdžere i donekle se podrazumeva u tom uzrastu, ali problem nastaje kada se ne prevaziđe ni u kasnijim danima. Zavist se tada potvrđuje kao karakterna osobina. I može da se viđa svakodnevno. U domu, kancelariji, kafiću…
– Kada zgodna žena uđe u bilo koju prostoriju, gotovo je logično da izmami uzdahe muškaraca i na sebe navuče gnev pripadnica nežnijeg pola. One je ponekad automatski doživljavaju kao opasnost, koju treba preduprediti zluradim komentarima, čak i kada o njoj ništa ne znaju. Time zavist pokazuje pravo lice osobe, jer se ružnom pričom diskredituje neko ko ništa nažao nije učinio, osim što je lep – tvrdi sociolog.
Razumemo da žene primate ako druga žena ima veće grudi, ili bolje noge, ali je stvar u tome kako će je one doživljavati, Ako je doživljavaju kao ˝opasnost˝, tu se stvaraju zavidnost i ljubomora.
Devojka koja pored sebe ima uspešnog ili bogatog muškarca, iz ženskog ugla se uglavnom osuđuje kao sponzoruša. I to je vrlo često neosnovano, pa se može pripisati ljubomori. Drugarice takođe jedna drugoj često zavide na dobrom braku, što, kažu stručnjaci, nije toliko svojstveno muškarcima.
Lakše im je da stvore sliku nesrećne prijateljice, koja mora da kuva, pere i pegla, dok se suprug izležava ili stalno švrlja. Međutim, u retkim trenucima iskrenosti prema sebi, mogu da priznaju da u stvari pate za dobrim mužem i decom, pa zato tako ružno pričaju o braku drugarica – objašnjava Milena, dodajući da se zavist često proširuje kada žene počnu da se takmiče čije dete je bolje u školi ili uspešnije u sportu.

Istraživanja pokazuju da žene retko osećaju ljubomoru prema šeficama koje nisu zgodne i porodično zadovoljne, ali zato teško opraštaju onima koje su i uspešne na poslu i atraktivnog izgleda, a još emotivno srećne.

Ljubomora uvek uključuje treću stranu, pa je neka žena ljubomorna jer ona druga kraj sebe ima muškarca kog ona želi. A zavist se javlja kada želi nešto što druga osoba ima. Može da joj zavidi i zbog uspeha koji postiže ili zbog osobina koje poseduje.

Jako česta vrsta ljubomore, je upravo ljubomora u vezi. Muškarci često umeju biti ljubomorni, ali ipak je to češća pojava kod žena. Ta vrsta ljubomore nastaje iz straha da Vaš muškarac ne poželi drugu ženu, da niste dovoljno dobri za njega, da će u nekom trenutku poželeti nešto bolje.. Donekle je to i razumljivo, međutim, jako je važno da shvatimo da su to stvari na koje mi ne možemo uticati. Vaš muškarac ako poželi drugu ženu, onda ni nije Vaš. Jedino što mi možemo je da mu kažemo kako se osećamo i pustimo njega da nam pokaže da li smo u pravu ili ne.

Čitala sam komentare žena na forumima i izdvojila neke

-Jednom sam pala ispit kod jedne mlade profesorke, kada sam otišla na uvid, jer sam bila sigurna u svoje znanje, profesorka mi je tom prilikom rekla ˝koleginice, ja znam da ste Vi navikli da Vam sve ide lako u životu, ali ne možete se oslanjati na to uvek˝ i odbila da mi pokaže moj rad i greške u njemu.

-Muvao me je muž moje drugarice, iako ja nisam uzvraćala, ona se naljutila na mene i počela da govori ružne stvari o meni. Umesto da promeni muža koji je očigledno neveran, ona je promenila drugaricu.

-Jednom je moja najbolja drugarica pisala svom dečku, koji je inače moj dobar drug, kako sam laka devojka i kako spavam sa kim stignem, to, naravno, nije bila istina, nego je njoj smetalo što on ima lepo mišljenje o meni.

Čula sam još mnogo priča gde žene optužuju druge žene da su dobile posao na osnovu dobrog izgleda.
Da li je stvarno lepim ženama lakše u životu?
Složićemo se da je prijatno videti lepu, negovanu ženu, lepo i nasmejano lice uvek dobro dođe. Često se dešava da lepe žene puste preko reda u prodavnici, pošti..Takođe je potpuno normalno da lepe žene imaju bolju prođu kod muškaraca, ali šta se desi kada ta lepota izbledi? Šta se desi kada se muškarcu svidi žena jer je lepa, a ne zbog toga kakva jeste? To nas dovodi do toga da je ipak karakter bitniji od lepote.

Postoji i druga strana lepote, koja može dovesti do toga da bismo radije bile manje lepe, nego da se susrećemo sa ovakvim stvarima. Na primer, izuzetno lepa žena će teže naći iskrenu drugaricu, koja nije zavidna. Isto tako, teže nalazi iskrenog druga, koji nije zaljubljen u nju. Lepe žene su lepak za oženjene muškarce, čak iako to ne žele. Onda zatim treba da se objašnjavaju sa ženama tih muškaraca kako niste vi njega muvali, nego on vas, kako vi niste krive za to. Često ti oženjeni muškarci budu deo vaše porodice, pa se možete naći u jako teškoj situaciji. Neretko se dešava da momci brane devojkama da se lepše obuku ili našminkaju jer ˝privlače previše pažnje˝. Često se dešava da se lepim devojkama ˝nakače˝ drugovi njenih momaka, na primer, meni se desilo da posle 3 godine veze, najbolji drug mog tadašnjeg dečka odjednom počne da mi piše kako me voli, kako bi sve dao da bude sa mnom, kako me zaslužuje više nego moj dečko, što je meni bilo apsolutno nenormalno. Desilo mi se takođe da brat mog dečka krene da mi piše i zove me da izađemo. To bih ja svrstala u loše strane lepote.
Žena ženi jeste vuk, ali to nije nužno tako. Takođe, postoje dobre i loše strane lepote, zavisi koja strana će preovladati u Vašem slučaju, kako ćete se Vi nositi sa njima. Smatram da nema potrebe za ljubomorom između žena, i da bi sve bilo laške kada bi se žene međusobno podržavale.

Autor: Jelena Ribarov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *