Švedska ne odustaje od borbe

Društvo

Švedska nije promenila strategiju u borbi protiv korona virusa i pored pooštravanja mera usled novog talasa pandemije, izjavio je danas premijer Štefen Leven.

Premijer je u intervjuu televiziji SVT rekao da zemlja ima istu strategiju, a to je „što je moguće više ograničiti širenje infekcije“.

„Ali, jasno je da u zavisnosti od situacije možemo i da to promenimo“, dodao je on.

Za razliku od mera koje su uvedene u Evropi, Švedska je sprovodila drugačiju strategiju zasnovanu uglavnom na preporukama, bez ograničavanja i gotovo bez restriktivnih mera.

Međutim, nakon povećanja broja zaraženih ove jeseni, vlada je sredinom novembra uvela neke mere kao što je ograničavanje broja osoba na osam koju mogu da prisustvujuju javnim događajima.

U Švedskoj gde 27. decembra počinje vakcinacija, do sada je umrlo 8.167 osoba.

Sa oko 800 umrlih na milion stanovnika, situacija u Švedskoj je bolja zemalja koje su imale ograničenja, poput Italije, Velike Britanije ili Francuske, ali je četiri do deset puta lošije nego kod suseda, u Danskoj, Norveškoj ili Finskoj.

Švedska je juče prvi put zatvorila granicu za Veliku Britaniju i Dansku.

Više od devet meseci od pojave epidemije, Švedska će predstaviti privremeni zakon koji omogućava posebno zatvaranje prodavnica i restorana, nakon neefikasne prve verzije.

Premijer je najavio i formiranje odbora za eventualnu izmenu Ustava kako bi se zemlja suočila sa novim krizama pošto sada taj najviši zakon sprečava ograničavanje slobode kretanja u mirnodopsko vreme kao što je slučaj sa merama izolacije stanovnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *