Otac moderne egiptologije – Žan Fransoa Šampolion

Društvo

Žan Fransoa Šampolion rođen je 23.decembra 1970.godine u Fižaku (Francuska). Sa samo šesnaest godina, Šampolion je savladao šest drevnih orijentalnih jezika, pored latinskog i grčkog. Do 20. Godine naučio je latinski, grčki, hebrejski, sanskrit, amharski, pahlavi, arapski, sirijski, heldejski, persijski, etiopski i kineski, pored maternjeg francuskog. Sa devetnaest godina, nakon studija u Parizu, Šampolion postaje profesor istorije.

Bio je francuski istoričar i lingvista koji je osnovao naučnu egiptologiju i imao glavnu ulogu u dešifrovanju hijeroglifa, sa jedne ploče sa grčkim i demotskim tekstom, pronađene u Rozeti. Šampolion je shvatio da hijeroglifi nisu samo simboličko, već i fonetsko pismo. 1821 – 1822 godine, počeo je da objavljuje radove o hijeroglifskim i hijeratičkim elementima kamena iz Rozete, i nastavio je da uspostavlja čitavu listu hijeroglifskih znakova i njihovih grčkih ekvivalenata.

Šampolion je prvi prepoznao da su neki od znakova abecedni, neki slog, a neki determinativni, tj. označavaju čitavu ideju ili objekat koji je prethodno izražen. Prvi je odgonetnuo imena Kleopatra i Ptolemejidi, a uočio je i razliku između hijeroglifskog pisma i kasnijih jednostavnijih verzija, hijeratskog i demotskog pisma. Iako su mnoga vrata još čekala da se otvore, ključ za razumevanje drevnog Egipta je najzad bio pronađen! Šampolion je utemeljio egipatsku zbirku Luvra i postao profesor egiptologije na Francuskom koledžu 1826.godine.

 

Autor: Kristina Bondžulić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *