Svi pravimo proju, ali jedan sastojak menja sve

Lepota i zdravlje

Jelo koje smo jeli i kao mali – proja. Danas je poprimila mnoge oblike, dobila nove dodatke, ali kao i za sve, najbolje se držati osnove iz maminih i bakinih knjiga recepata. Međutim, jedan sastojak im ipak daje posebnu strukturu. Palenta!

Budući da je teško naći kukuruzno brašno sa grubljom strukturom, palenta će doneti baš taj efekat.

Biće vam potrebno:

  • 2 jajeta
  • 4 kašike kukuruznog brašna
  • 4 kašike palente
  • 4 kašike pšeničnog belog (ili onog koje inače koristite, može i neka zdravija opcija : integralno/pirinčano/raženo/ovseno/speltino…)
  • velika šolja jogurta
  • šoljica ulja
  • jedan prašak za pecivo
  • 200g mladog sira
  • 2 ravne kaščice soli
  • susam

Priprema:

Umutiti jaja, a zatim polako dodavati brašna, prašak za pecivo i so. Sve lepo sjediniti kašikom. Dodati ulje i jogurt do željene gustine. Izdrobljen sir dodati u smesu, a zatim ga ravnomerno rasporediti po masi.

Kalupe za mafine premazati uljem, a zatim ih na kratko zagrejati u rerni. Korak koji će vašim projicama dati hrckavu koricu.

Smesu izliti u kalupe za mafine. Svaki kalup do pola napuniti jer će projice rasti. Potrusiti susam i peći 20-30 minuta, u zavisnosti od jačine rerne, na 200°C.

Projice idealne da se nađu na vašoj novogodišnjoj trpezi.

Prijatno!

Autor: Ljupka Cvijić

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *