Da li je definitivno došlo vreme da žene vode politiku?

Politika

Republika Finska je zemlja koja ženama omogućava ostvarivanje prirodnog prava i mnogih socijalnih, koja su i danas dan najčešće zanemarena čak iako su za nama decenije borbe za ravnopravnost među polovima. Nije samo borba za bolji život žena u društvu aktuelna, već i za položaj drugih društvenih grupa koje ne uspevaju ostvariti svoj puni potencijal.

Možda smo, kao društvo, navikli da nam politiku vode muškarci, ali došlo je vreme da i žene pokažu koliko znaju. Žene koje su mlade, ambiciozne, uporne i hrabre.

Najmlađa premijerka na svetu koja je u svojoj 34. godini života mesto u vladi zauzela 2019. godine je Sana Marin. Odrasla je u porodici u kojoj je nakon razvoda roditelja, majka uplovila u vezu sa ženom, što joj je otežavalo da bude potpuno otvorena u društvu, ali je uvek imala bezrezervnu podršku porodice. Devojčica i njena porodica nisu bile najboljeg materijalnog statusa te je ona od malena bila prinuđena da se bori i radi. Politika i aktivno učešće u istoj su bili tako daleko od nje. No, u svojim dvadesetim godinama shvata da može pomoći kako sebi, tako i mnogima oko sebe. Nakon završenog fakulteta, postala je član Socijaldemokratske stranke, brzo je napredovala te je 2015. godine zauzela mesto poslanice, a potom postala ministarka saobraćaja. Novu finsku vladu čini 12 ministarki i 7 ministara.  Inače, njenu vladu čine mlade žene, što je apsolutna promena u odnosu na sve prethodne garniture ali i revolucionarno u odnosu na sve druge zemlje sveta. Da li to znači da je borba za ravnopravnost polova dobila svoje pobedonosne oblike? Sana Marin se istovremeno zalaže za politiku koja bi podsticala roditelje da jednako prihvate odgovornost u odgoju deteta, ali i za bolje obrazovanje dece koja su siromašnog porekla i iz imigrantskih porodica. Bori se protiv porodičnog nasilja. Bori se za ravnopravnost muškaraca i žena u finansijskom smislu, za jednake plate. Bori se za sve one koji su u savremenom društvu neprihvaćeni, odbačeni, neprimetni, zaboravljeni.

Finska decenijama unazad vodi računa o ženama, njihovim pravima i mogućnostima. Ona je 1906. godine postala prva država na svetu koja je ženama priznala parlamentarno i pravo glasa. Potom je 1907. godine u parlament izabrano devetnaest žena. Finska je pre tačno dvadeset godina dobila svoju prvu predsednicu. Niz se godinama samo nastavljao, a brojne su žene obeležile politiku Finske.

Da li mislite da bi i druge zemlje trebalo da se ugledaju na Finsku?

 

Autor: Ana Damnjanović

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *