Hoće li pozorište “preležati” koronu?

Kultura

Usled krize izazvane korona virusom, tokom meseci raznoraznih mera uvedenih u interesu očuvanja opšteg zdravlja, kultura je najviše zapostavljena. U prvobitnom karantinu na sve kulturne ustanove stavljen je katanac, kao i mnoge druge ugostiteljske objekte, tržne centre, radnje i sl. Laganim vraćanjem na kolosek one koje su poslednje imale šansu da se oporave bile su upravo ustanove poput pozorišta i kulturnih centara. Uprkos tome što su izašli u susret gledaocima i na svojim društvenim profilima i Youtube kanalu postavljali snimke izvođenih predstava, gladaoci nisu imali priliku da dožive čari pozorišta uživo sve do leta, kada su pojedina pozorišta organizovala izvođenja na otvorenom poput Tašmajdana. Međutim ni ovo nije bilo dugog veka zbog novih zabrana izazvanih ponovnim pogoršanjem situacije. U pozorišne sale su se, uz poštovanje mera distance i svakodnevno testiranje glumaca, gledaoci vratili tek u septembru. Situacija se ponovo zakomplikovala kada su u oktobru, novembru i decembru sprovođene nove mere, koje su se pretežno odnosile na sve veće skraćivanje radnog vremena. Ipak pozorišta i glumačke ekipe nisu se predale, te su samo izvođenja predstava pomerena sa početkom, umesto u standardnih 20 ili 21h, na 16,17 ili 18h. Neka poput Narodnog pozorišta balete su prikazivali u dnevnim terminima, posebno vikendom. Oni najistrajniji su uprkos svim novonastalim izmenama uspevali da provedu kvalitetno vreme gledajući fantastična izvođenja srpskih umetnika.

Ipak zbog nestabilnosti i nepredvidivosti ove situacije dešava se neretko da se neko od izvođenja otkaže ili odloži. Pozorišta poput Beogradskog dramskog upustila su se u izazov digitalizacije, te će po ugledu na već oformljenje online bioskope, sutra biti prikazano prvo izvođenje predstave “Kad su cvetale tikve” sa online prenosom.

Da li će ovo postati normalnost u našim životima, da li će se pokazati jednako dobro kao tradicionalno odlaženje na predstavu i da li ćemo se ikada vratiti u prelepe pozirišne dvorane, vreme će pokazati.

 

Autor: Tijana Jovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *