Ima li demokratije u REM-u?

Društvo

Redovni profesor sociologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Slobodan Cvejić napustio je svoju poziciju člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Naime, profesor Cvejić je podneo ostavku u REM-u nakon neslaganja sa predsedavajućim da se na redovnoj sednici izglasa novi predsednik Saveta REM-a. Ova odluka je “ubačena” na dnevni red sednice naknadno, ali se niko osim profesora i Judite Popović nije pobunio. Radi se o tome da su svi prisutni morali prethodno da budu obavešteni o novim izborima, a ne na licu mesta. Na mesto novog predsedavajućeg predložena je Olivera Zekić, dok je strana Slobodana Cvejića predložila Višnju Aranđelović. Tada je došlo do neslaganja jer predlog nije ni uzet u obzir. Ostali prisutni podržali su dominatnu stranu. Profesor navodi da su se razotkrile pozicije ostalih članova Saveta ali i da se princip demokratije ne poštuje te je odlučio da svoje mesto člana REM-a napusti. Na isto je došao 14. februara ove godine kao kandidat Odbora za kulturu i javno informisanje Skupštine AP Vojvodine.

Slobodan Cvejić iz Šapca dolazi u Beograd, gde završava osnovne, magistarske i doktorske studije sociologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Na University College London je bio gostujući istraživač. Profesor Cvejić trenutno predaje na osnovnim studijama na Filozofskom fakultetu, ali i na master studijama pri Univerzitetu u Beogradu i Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Takođe, on je član Sociološkog udruženja Srbije i Crne Gore i Srpskog sociološkog društva, ali i International Sociological Association. Slobodan Cvejić učestvovao je na brojnim projektima a na nekim je bio i rukovodilac. Brojni su objavljeni radovi sa njegovim potpisom. Od 2016. do 2019. godine bio je glavni i odgovorni urednik časopisa Sociologija.

Slobodan Cvejić je nedavno u javnost istupio sa predlogom za ograničeno emitovanje rijaliti programa ali i kažnjavanje za prikazivanje sadržaja koji „utiče na mentalno stanje stanovništva“. Predlog evidentno nije usvojen, jer promene nema.

Da li nepoštovanje demokratskih principa novi princip takozvane demokratske države?

 

Autor: Ana Damnjanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *