Božićna zvezda – velika konjikcija Jupitera i Saturna

Društvo

Da li ste 21. decembra videli veliku konjukciju Jupitera i Saturna?

Dve najveće planete Sunčevog sistema, Jupiter i Saturn, poravnale su se i napravile veliku planetarnu konjukciju ili, kako je još nazivaju, Božićnu zvezdu. Konjukcija je zapravo prividan susret dva ili više nebeskih tela.

Božićna zvezda pojavila se posle 800 godina. Poslednja ovako velika konjukcija bila je 1226. godine. Takođe, konjukcija se desila i 2000. i 1623. godine, ali su obe bile slabo vidljive, to jest nisu se mogle videti sa svih delova planeta, kao što je bilo moguče sada. Jupiter i Saturn su 21. decembra izgledale kao jedna blistava zvdezda i bile su vidljive sa svih delova planete zemlje.

Prema izjavama astronoma ovakve konjukcije mogu se povezati i sa Vitlejemskom zvezdom koja je vodila trojicu mudraca do mesta rođenja Isusa Hrista. Britanska enciklopedija objašnjava da je došlo do nekoliko povezivanja „u roku od 10 godina od hronološke tačke koja se sada uzima kao početak hršićanske ere.“ Vitlejemska zvezda su zapravo mogle biti baš Jupiter i Saturn. „Posmatračima u Vavilonu se činilo da su se zvezde stopile neposredno pre zalaska u pravcu Vitlejema na zapadu.“

Konjukcija Jupitera i Saturna odigrava se na svakih 20 godina, samo što je retko kada vidljiva na nebu. Naredna velika konjukcija desiće se 2080. a nakon toga tek 2400. godine. Prema rečima naučnika to što se konjukcija Jupitera i Saturna odigrala prvog dana zime obična je slučajnost.

Astrolozi tvrde da će ova konjukcija narednih 20 godina pozitivno uticati na sve sfere života, tako da nam predstoji 20 uspešnih godina.

 

Autor: Nevena Vićentijević

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *