Skoknite do garderobera i obucite nešto veličanstveno – vodimo vas u obilazak koji će vas ostaviti bez daha!

Društvo

Nebrojene su prilike koje nas ostavljaju bez daha, ali malo je onih koje nas ostavljaju pod utiskom i inpirišu da maštamo, sanjarimo i poželimo da se nađemo u bajci, kao što to čine grandiozne, prekrasne, bajkovite srednjovekovne tvrđave odnosno dvorci.

Nekada se čini da je jedina njihova uloga da blistaju u središtu nekakvog prostranstva, na malenom bregu pokraj prekrasnog jezera tirkiznoplave vode u kojoj se ogleda sunce i kroz čiju površinu prodiru njegovi zraci, čekajući da se publika divi idiličnom prizoru, pružajući isključivo čulna zadovoljstva. Nije oduvek bilo tako. Ukoliko do sada niste znali, a vrlo je verovatno da je svako došao do zaključka o ovome čitajući udžbenike iz istorije, dvorci odnosno zamkovi, ove basnoslovno velike, monumentalne građevine, u davnim periodima predstavljali su veoma mudro osmišljene vojne tvrđave koje su svojim stanovnicima pružale utočište od napada, a ujedno su predstavljali i luksuzne, veličanstvene palate u kojima su živeli najveći svetski vlastodršci. Ove kolosalne građevine nisu odisale lepotom samo spolja, okružene živopisnim baštama, cvetnim vrtovima i predivnim alejama, već su iznutra, kako raskošnim, prefinjenim i rezidencijalnim komadima nameštaja, kojima svetu danas jedino preostaje se divi, bile obogaćene nebrojenim primercima umetničkih dela. Zato nije ni čudo što su mnogi ovakvi monumenti pretvoreni u muzeje, pa su njihove kapije otvorene za posetioce koji se mogu oduševljavati njihovim pažljivo oslikanim unutrašnjim zidovima, umetničkim delima, balskim dvoranama, i doživeti bajkovite trenutke u atmosferi u kakvoj su živele samo najznačajnije svetske ličnosti. Najveći broj ovakvih dvoraca nalazi se na teritoriji Evrope, bliže, u Francuskoj, međutim, i u drugim zemljama, poput izvanredne Nemačke ili očaravajuće Srbije, ima ih u izobilju. Gde god se nalazili, sigurno je da za posetioce postaju protagonisti svakog putovanja, i da u njihovim srcima provociraju očaranost i posebnu draž.

Ono što je najlepše od svega jeste činjenica da je svaki od ovih dvoraca unikatan, najlepši i da je izlišno truditi se u odabiru onoga koji će nositi superlativ, zato što među ovakvim remek-delima treba uživati, a ne donositi sud o tome koji je lepši od ovog drugog.

Pođimo u obilazak.

Versaj, Francuska. Versajski dvorac. Ime koje zvuči gotovo podjednako lepo koliko je lep i sam dvorac. Ovaj dvorac predstavljao je rezidenciju francuskih kraljeva Luja XIV, Luja XV i Luja XVI. Smešten je na 11 hektara, a okružen sa neverovatnih 815 hektara parkova. Zamislite sve to zelenilo! Nije samo lepota ono po čemu je ovaj zamak poznat širom sveta, već tome doprinose i značajni događaji koji su se zbili upravo unutar okvira njegovih zidina. Unutar ovog dvorca obitavali su kraljevi sa svojim dvorjanima u periodu od 1682. pa do 1789. godine. Na površinama ovih izuzetno prostranih parkova odvijao se lov. Prva zamisao i jeste bila da ovo bude lovački dvorac Luja XIII. Pored mnogobrojnih fontana, parkova, zelenila, nije ni čudo što Versajski dvorac važi za najlepši od svih dvoraca. Ali o ukusima ne treba raspravljati. U okviru dvorca nalaze se i stoni astronomski sat, kao i Galerija ogledala, u kojoj je potpisan Versajski ugovor i time prekinut Prvi svetski rat. Nakon Francuske revolucije, od 1789. godine, Versaj više nije kraljevska rezidencija.

Putujemo na sever Evrope. Bavarski Alpi, južno od Minhena. Nojšvanštajn. Dvorac koji je poslužio kao inspiracija za mnoge Diznijeve bajke. Oni koji ga dosad nisu imali priliku videti, možda će se naći u neverici. Onda pogledajte!

Nalazi se i na Listi svetske baštine UNESCO-a. Nojšvanštajn svake godine poseti 1.3 miliona turista koji pokušavaju da uhvate njegov „bolji profil“, ali ovaj divovski dvorac jedva stane u objaktiv malih uređaja za fotografisanje. Zanimljivo je da je ovaj dvorac nastao kao dar kralja Ludviga II Bavarskog, koji ga je posvetio kompozitoru Rihardu Vagneru, i znajući ovo, nećete se izenaditi kada u unutrašnjim okvirima Nojšvanštajna prepoznate motive iz Vagnerovih opera. Za ovog kralja kaže se da je bio zaljubljen u dve umetnosti: muziku i arhitekturu, a iz ljubavi se, jasno je, rađaju samo najlepše stvari.

Istina je da je ovako grandiozne i kolosalne monumente u celosti teško smestiti u jednu jedinstvenu fotografiju, ali je najlepši doživljaj uživati uživo u ovoj iscepanoj stranici iz bajke. Zbog toga najlepši pogled na Nojšvanštajn pruža žičara Tegelbergban, koja se penje do 1700 metara nadmorske visine. Vožnja ne traje dugo, za čitavih deset minuta posetioci imaju priliku da iskuse bajkovite prizore samog dvorca koji kao da proviruje iz oblaka, ali nema sumnje da će ovo biti deset minuta koje će pamtiti čitavog života. I još jedan savet za kraj: bolje podignite fokus na viši nivo, jer je fotografisanje unutar zamka strogo zabranjeno.

Najzad nešto malo bliže, ali nipošto manje lepo. Selo Ečka, okolina Zrenjanina. Dvorac „Kaštel“.

Na svečanom otvaranju ovog dvorca svirao je Franc List, tada dečak od samo dvadeset godina, a takođe je prisustvovao i čuveni grof Esterhazi, najbogatiji i najugledniji vlastelin u Ugarskoj. Kaštel je tokom godina bio mesto okupljanja mnogih ljubitelja lova, a na ovoj lokaciji boravili su i austrougarski prestolonaslednik Franc Ferdinand, kao i jugoslovenski kralj Aleksandar Karađorđević. Ovaj je dvorac zaslužio proglašenje za spomenik kulture. Budući da trenutno predstavlja i hotel, neki delovi su dograđeni kako bi ova velelepna građevina funckionisala bolje. Fontana sa skulpturom je restaurirana, ali je i originalna skulptura od terakote restaurirana i smeštena unutar samog dvorca, umesto koje je postavljena replika od bronze.

Svaki od ovih spomenika kulture i svedoka veoma važnih istorijskih događaja, poseban je na svoj način. Lepota u kojoj uživamo posmatrajući ove nadljudske građevine od kojih zastaje dah, kao i divljenje koje osećamo, proporcionalni su trudu koji je uložen u njihovu izgradnju. Čovek, najmalenije i najposebnije biće, stvara građevine poput ovih da bi u njima uživao, a one ga, naposletku, nadžive.

Autor: A. P.

8 thoughts on “Skoknite do garderobera i obucite nešto veličanstveno – vodimo vas u obilazak koji će vas ostaviti bez daha!

  1. 👏Predivno napisano, probudilo mi je želju da sada malo istražujem o ovoj temi. Moram da priznam da mi je Nojšvanštajn jedan od najlepših, pogotovo zimi.🙂

  2. Bas sam se opustila dok sam ovo citala, tako divno sastavljeno i napisano da sam oduševljena. Divne slike, svako ko ima malo vremena, treba da poseti ove lepote i odmori se od svakodnevnice.

  3. Lepo opisano, dopada mi se što sam videla i one dvorce za koje ne bih rekla da su to da nisam pročitala, nisam imala prilike da obiđem ni jedan ali se nadam da će se ukazati prilika i za to

  4. Kakav tekst 😍 Malo je reci da je sve predivno napisano i opisano..Uvek je lepo nauciti nesto novo, a posle ovakvih opisa, definitivno si probudila interesovanje!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *